Novi problemi sa jalovištem u Kostajniku

Izvor: RTS, 19.Dec.2014, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi problemi sa jalovištem u Kostajniku

Nanosi sa jalovišta zatvorenog rudnika Stolice ponovo se izlivaju u Kostajničku reku. Brane koje su završene krajem decembra su popustile, a vodotoci kroz sela krupanjske i lozničke opštine ponovo su sivi i sa velikom koncentracijom teških metala.

Veliki trud ali uzalud, kažu meštani Kostajnika. Nekoliko dana su bili spokojni, a sa prvim kišama mulj sa jalovišta ponovo je u reci, a nanosi peska sa odronule deponije i dalje prete.

"Opet isto kao što je bilo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oni su nešto sanirali, ali je napukao jedan deo brane i opet ništa nije sigurno", kaže Obradović Ljiljana iz Kostajnika.

"Čim su prve padavine, voda preliva i izlazi u reku i baš je strašno", kaže Ljiljana Jovanović iz Kostajnika.

"Džabe bačeno 16 miliona dinara džabe bačeno, nije urađeno ništa sad na kraju idu i buše,  jalovina opet izlazi brane su se napunile sa prvom kišom", kaže Slaviša Vučetić iz Kostajnika.

"Što je problem što se nikad ne zna šta će da se desi", kaže Aleksa Jeremić iz Kostajnika.

Na desetine kubnih metara drveta, betona, slame, eko tkanine i brojne tone gvožđa ugrađenih u  sedam brana nisu rešili problem. Šest dana su nadležni iz borske ekipe pokušavali da ojačaju propuste. Na jednoj brani zatvore na drugoj nova pukotina.

"Uzdali smo se da će ovo da bude uspešno, ali nažalost nikakve vajde, jedino eto samo udar od ove sile što može malo da zadrži da ne bi dole zamalterisalo kuće", kaže Milenko Stefanović, čuvar flotacije Stolice.

Potok koji je nekada razvodnjavao jalovište  je kanalisan i ne ide kroz deponiju. Nova odronjavanja zemljišta nanela su dodatne muke.

Najveći problem su novi izvori koji su se pojavili na jalovištu, poput ovoga odakle voda dolazi to ovde niko ne može da utvrdi, ne može im se ni prići, jer je svuda okolo kao živo blato

Zaglavljivali su se u mulju i radnici i mašine. Za jalovište se kažu u opštini Krupanj mora tražiti drugo rešenje.

"Verovatno će tu biti neka druga rešenja pretpostavljam od trajnijih materijala, imamo obećanje od nadležnih i nadamo se da će brzo reagovati", kaže Miroslav Milutinović, pomoćnik predsednika opštine Krupanj

Novoj zaštiti meštani se nadaju pre novih kiša i snega. Brana do prvih kuća već je puna.

rts.sabac@rts.rs

+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.