Novi nemački uslov - (in)direktno priznanje Kosova

Izvor: B92, 13.Okt.2015, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi nemački uslov - (in)direktno priznanje Kosova

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da postoji novi amandman na predlog platforme za pregovaračko poglavlje 35.

Kako je rekao, tim amandmanom se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije i vrši pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova.

"Uz sve one loše vesti koje smo mogli da čujemo prethodnih dana, u vezi sa platformom i poglavljem 35, danas smo informisani da postoji i amandman koji nam dodatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otežava nastavak evrointegracija kroz platformu za poglavlje 35, a predlagač je Nemačka, a amandman podržavaju Velika Britanija i, pogodićete, Hrvatska", kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, cela delegacija je pogođena takvim razvojem događaja, pa i predsednik Vlade ozbiljno razmatra kako posmatrati budućnost procesa dijaloga, pa i cele Vlade.

Đurić je izjavio da se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine i vrši se dodatni pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova.

Premijer će narednih dana intenzivno to razmatrati, ali nadam se da će u nastavku večeri stvari izgledati nešto pozitivnije, kaže Đurić.

"Imam utisak da mnogi u EU ne razumeju šta se zapravo dešava, kakva je razmera problema sa kojima se suočavamo. Mnogi nisu verovali da ćemo i onda kada se radilo o rezoluciji o Srebrenici mi zatražiti pomoć od Rusije, pa smo je zatražili i pobedili smo, sprečili da budemo označeni kao genocidni narod. Kada je Hrvatska uvela blokadu na granici, uveli smo kontramere pa smo uspeli da se izborimo", naveo je Đurić.

Kako je dodao, EU treba otvoreno da nam kaže da li nas želi ili nas ne želi, ovo što nam predočavaju ne govori ništa dobro.

"Mi želimo da odnose sa Prištinom finalizujemo, želimo da razgovaramo. Moramo da se dogovaramo u korist svih građana, ali nemojte da tražite ni od premijera ni od srpske delegacije da rade protiv svog naroda, jer mi to nećemo", rekao je Đurić.

Na pitanje ima li nade da se sadržaj na papiru popravi, Đurić kaže da ne bi bili u Briselu da ne veruju da razgovor ima smisla, ali nije fer u ovom trenutku suočavati Srbiju sa novim uslovima, pogotovo što to rade oni koji se predstavljaju kao naši prijatelji.

Portparolka Federike Mogerini Maja Kocijančič danas nije mogla da precizno odgovori da li se dijalog vodi između Beograda i Prištine ili Kosova i Srbije.

"Za nas je samo jedna definicija dijaloga i to je jasno. To je da je dijalog koji se prati već godinama – ovaj isti dijalog. Za nas je dijalog samo jedan i visoka predstavnica je samo jedna. Vi to možete proveriti u svim dokumentima. Za nas je to jedan dijalog i to je ono što vam mogu reći", rekla je Kocijančičeva.

O nacrtu pregovaračke platforme, zajedničke pregovaračke pozicije EU koja je pripremljena za poglavlje 35, premijeri Vučić i Mustafa večeras neće razgovarati. Međutim, taj nacrt bi bitno mogao da odredi dalji tok dijaloga, jer se u okviru njega EU izjašnjava šta očekuje od Srbije u daljem toku dijaloga i postavlja neku vrstu prelaznih uslova ili kriterijuma koje bi Srbija trebalo da ispuni kako bi bili nastavljeni razgovori između Srbije i EU.

U tome je i problem, jer predstavnici Beograda smatraju da je nacrt u sadašnjem obliku odustajanje od statusne neutralnosti koje se držala EU do sada i da se prejudicira konačni ishod dijaloga Beograda i Prištine.

Večeras bi trebalo da se razgovara o dosadašnjem toku primene sporazuma kao i o budućem dijalogu Beograda i Prištine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.