Novi migovi” stižu u Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 02.Dec.2012, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi "migovi” stižu u Srbiju

Potpredsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin izjavio je pre nekoliko dana u Beogradu "da se nada da će posle realizacije naših dogovora Srbija postati jača država, i to toliko jača da će svako prvo morati da razmisli pre nego što upotrebi oružje protiv nje“, piše Politika.

Ruski MIG 29 M2  

Dmitrij Rogozin je pre sadašnje funkcije bio ambasador Rusije pri NATO-u u Briselu. Sa Rogozinom je u Beogradu boravila vrlo jaka ekipa ruske vojne industrije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << među kojima su bili i direktori fabrika "Mig-Suhoj“ i kompanije "Rosoboroneksport“. Izjava potpredsednika ruske vlade da je Rusija spremna da pomogne kako bi Srbija bila vojno mnogo moćnija država i da u tome Srbija ima punu podršku predsednika Rusije Vladimira Putina "prebacuje lopticu“ na domaći teren.

 

Šta bi to od savremenog naoružanja Srbija sada mogla da dobije, ili da kupi od Rusije. U okviru ranijih razgovora i pregovora sa ruskom stranom Beograd je definisao svoje potrebe: 12 aviona "mig-29M2”, opcija je osam aparata "mig-29M2” jednoseda varijanta i četiri "mig-29M2” dvoseda varijanta, ili 10 aviona "mig-29M2” jednosed i dva takva aviona dvoseda. Kako Rusi nude istu cenu za jednosede i dvosede, obe verzije aparata nose isto naoružanje i istu opremu, u cilju što brže obuke naših pilota opcija sa osam jednoseda „mig-29M2” i četiri dvoseda verovatno je konačno rešenje. Uz već postojeća četiri aviona „mig-29” Srbija bi opet imala jednu potpunu eskadrilu najmodernijih aviona. Ne za rat, već za čuvanje svog vazdušnog prostora.

 

 

U paketu sa avionima "mig-29M2” trebalo bi da stignu i raketni sistemi "pancir“, 12 takvih sistema, kao i "buk“. To bi svakako bitno ojačalo trupnu protivvazdušnu odbranu, ali i odbranu delova naše teritorije. No, ono najznačajnije što nam Moskva sada nudi jeste strateški PVO sistem S-300 sa raketama iz sistema S-400. Naime, PVO sistem S-300 može da lansira i projektile S-400. Rusi su spremni da nam isporuče i najnovije radare koji su potpuno otporni na dejstva najnovijih antiradarskih raketa zapadne proizvodnje. Time bi, uz postojeće radare i PVO sisteme, naša PVO bila kompletirana.

Sada dolazimo do pitanja kako sve to i platiti u ovoj ekonomskoj situaciji u kojoj je Srbija danas? Rusi nude vrlo povoljne cene i načine plaćanja. Ruski "mig-29M2” je tri puta jeftiniji od "tajfuna“ i "rafala“, i dva i po puta jeftiniji od "gripena“. Rusi nude kredit, ali i plaćanje kontraisporukama naše robe, od poljoprivrednih proizvoda do proizvoda naše vojne industrije. Rusi su pokazali i interes za naš školski avion "lasta“, njihova avijacija ima velike potrebe za tom kategorijom aviona, jer to su im ranije prodavali u okviru Varšavskog pakta Poljaci i Česi. Postoji i određeni ruski interes za naše oklopno vozilo "lazar“.

 

Svaka je odbrana na neki način skupa, nema u svetu jeftine a dobre odbrane. Država koja ne izdvaja pare za svoju vojsku plaćaće jednog dana neku tuđu vojsku. Samo je pitanje vremena.

 

Sada je na Beogradu da iskoristi ponudu Moskve. Da ne bi kasnije bilo „pravdanja“ kako smo sami i kako nam niko ne nudi pomoć i savezništvo. Za početak predsednik Tomislav Nikolić izjavio je, prema Tanugu, da će Srbija u okviru svoje politike vojne neutralnosti uskoro uputiti našu parlamentarnu delegaciju u Parlamentarnu skupštinu Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, ODKB, pošto Srbija već ima svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. To je dobar potez Beograda. Inače, ODKB garantuje svim državama članicama potpuni teritorijalni integritet i vojnu zaštitu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.