Novi dom u Gerontološkom centru

Izvor: RTS, 23.Mar.2017, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dom u Gerontološkom centru

Starenje sa sobom nosi niz problema, pre svega privikavanja na okolnosti u kojima se čovek nađe nakon radnog veka. Mnogi starije životne dobi, odluče da svoj novi dom potraže u Gerontološkim centrima.
Različite ljudske sudbine, usamljenost, tuga, narušeno zdravlje, tek svako od 250 starih u Gerontološkom centru u Mataruškoj Banji, ima svoju životnu priču.

"Došla sam u dom sa 54 godine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << starosti iz nekih razloga zdravstvenih", kaže Stevka Tomović koja je stigla iz Plandišta kod Vršca. "Teško je bilo prvih dana dok sam se uklopila sa prijateljima".
Đura Ilić iz Paraćina, iako ima troje dece, nakon smrti supruge želeo je da starost provede sa svojim vrđnjacima.
"Čim sam došao ovde ja sam se odmah sprijateljio sa gospođom Rumenom, zajedno smo u sobi, oženio sam se i popunio sam onu prazninu koja mi je nedostajala", kaže Đura Ilić.
"Nama je lepo, stvarno lepo i nema šta de se dvoumim", kaže Đurina supruga Rumena Vuković.
U domu imaju apoteku, biblioteku, kafe bar, redovan nadzor lekara, medicinskog osoblja i stručnjaka koji rešavaju probleme starih.
"Činjenica da im tu treba prvo topla reč, saosećanje, razumevanje i naravno sve to ukomponovano sa stručnim radom", kaže Valentina Ristović androgog u Gerontološkom centru.
Lidija Jovanović radni terapeut dodaje da svi koji žive u Gerontološkom centru, u skladu sa svojim mogućnostima imaju planirane aktivnostu u dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou i sprovode se kroz sekcijske, radne, radno-okupacione, radioničarske i sportske aktivnosti.
U Gerontološki centar u Mataruškoj Banji dolaze iz svih krajeva zemlje. Slobodnih mesta gotovo da nema, a za smeštaj osoba koje potpuno zavise od drugih postoji lista čekanja.
"Planiramo da proširimo kapacitete, u toku je priprema druge faze dogradnje stacionara, i nakon završetka radova dom će biti proširen za 50 ležajeva, što će nas automatski svrstati u kategoriju velikih domova", mišljenje je  Bojana Ćirkovića, direktora Gerontološkog centra u Mataruškoj Banji. On još dodaje da planiraju da u dogledno vreme započnu izgradnju Geronto sela.
Gerontološki centar u Mataruškoj Banji biće jedan od najsavremenijih te vrste u zemlji, uz sve pogodnosti koje pruža korisnicima trećeg doba.
rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.