Novi dermoskopi za Gradski zavod za kožne bolesti

Izvor: Press, 03.Jun.2015, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dermoskopi za Gradski zavod za kožne bolesti

Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti u Beogradu danas je donirano 11 dermoskopa, jedan digitalni i deset ručnih, neophodnih za rano otkrivanje raka kože.
Foto:Tanjug
BEOGRAD - Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti u Beogradu danas je donirano 11 dermoskopa, jedan digitalni i deset ručnih, neophodnih za rano otkrivanje raka kože.
Donacija je uručena u okviru akcije "Pregled >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za sve" za rano otkrivanje raka kože, koju organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije.
Donaciju je primio direktor Zavoda Aleksandar Adamović, a dermoskope su uručili generalni direktor kompanije Beiersdorf Srbija Peter Kojš i predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić. Uručenju donacije prisustvovao je i pomoćnik ministra zdravlja Dejan Kostić.
Direktor Zavoda rekao je da će zahvaljujući novim dermoskopima ta institucija podići na viši nivo dijagnostiku u oblasti malignih oboljenja kože.
Sem malignog melanoma, rekao je Adamović, postoje druga maligna oboljenja kože, koja su izazvana UV zračenjem.
"Ljudi se nekontrolisano sunčaju bez obzira na sve ono što pričamo, pa je preventiva važna, odnosno da mi pođemo u susret pacijentu, da bi našli one maligne melanome i promene koje nisu mogle da daju metastaze", rekao je Adamović.
Donirani aparati će, objasnio je, u tome mnogo pomoći, kako u radu na terenu, tako i u samom Zavodu za kožne bolesti.
U Zavodu, kako je dodao, godišnje bude pregledano oko 160.000 pacijenata, dok dermoskopski bude pregledano oko 3.000 pacijenata. 
Adamović je rekao i da se na svakih deset godina broj melanoma udvostruči, zbog čega je važno obratiti pažnju na preventivnu, jer terapijske mogućnosti "nisu baš tako savršene" kada je maligni melanom u pitanju
Ističući činjenicu da u Srbiji svake godine raste broj obolelih od raka kože, Kojš je rekao da najveći problem predstavlja kasno otkrivanje tog oboljenja.
"To nam je bio signal da usmerimo pažnju ka problemu i damo doprinos poboljšanju opšte zdravstvene situacije u Srbiji", rekao je Kojš, dodajući da je neophodno još aktivnije podizanje svesti građana o neophodnosti redovnih pregleda kože.
Upotreba ručnih dermoskopa, kako je objasnio, omogućava uvid u promene na koži koje se ne mogu videti golim okom, a digitalni dermoskopi omogućavaju i da se dobijene slike sačuvaju u kompjuterskom sistemu i da se prati njihov razvoj.
Kojš je istakao i značaj besplatnih kontinuiranih medicinskih edukacija iz dermoskopije, a očekuje i da će ove godine program proći oko 70 odsto svih dermatologa u Srbiji.
Matić je rekao da podaci pokazuju da svaki deseti građanin Srbije, koji je oboleo od kancera, ima rak kože, te da su brojke o smrtnosti od tog oblika raka zabrinjavajući.
Kako je dodao, prevencija je važna, ali su značajni i edukacija lekara i građana, a sve kako bi se redovnim pregledima na vreme otkrili problemi i što pre rešili.
Akcija je, dodao je, na polovini, i do sada je podeljeno 38 malih, ručnih i tri velika, digitalna dermoskopa, a planirano je da do kraja akcije bude podeljeno 70 malih i pet velikih uređaja, i to u zdravstvenim ustanovama širom zemlje.
Cilj je, istakao je, da navedeni pregledi budu dostupni svim građanima Srbije.
Kostić je ocenio da kao zdravstveni sistem i društvo u celini, često dolazimo u situacije da reagujemo na posledice, a da se u nedovoljnoj meri posvećujemo prevenciji.
"Zato verujem da je ovo korak u pravom smeru, jer je prema statistikama u svetu melanom, iako teško i podmuklo oboljenje, ipak izlečiv", rekao je Kostić, koji smatra da akcija može da doprinese da broj obolelih koji je u stalnom porastu, i u svetu i u Srbiji, bude značajno smanjen, odnosno da bude povećan procenat preživljavanja.
Istovremeno se, naveo je, smanjuju materijalni troškovi koji se mogu potrošiti na druge sfere i aktivnosti da bi se poboljšalo zdravlje u Srbiji u celini.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.