Novi Zakon o saobraćaju za veću bezbednost

Izvor: RTS, 27.Avg.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Zakon o saobraćaju za veću bezbednost

Usvajanje novog zakona o vazdušnom saobraćaju doprineće povećanju efikasnosti, sigurnosti i bezbednosti u toj oblasti, rekao je pomoćnik ministra saobraćaja Zoran Ilić.

Na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o vazdušnom saobraćaju u Privrednoj komori Srbije (PKS), Ilić je rekao da bi predlog tog zakona, koji bi se našao pred poslanicima, mogao da bude gotov u sledeća dva meseca.

"Očekujem veliki broj primedbi i sugestija, a finalna verzija će morati da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prevedena i ide na konsultacije sa međunarodnim organizacijama", rekao je Ilić, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, rešenjima u Nacrtu zakona o vazdušnom saobraćaju stvaraju se bolji tržišni uslovi za konkurenciju u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Kako je istakao Ilić, jedna od važnijih novina koje taj nacrt donosi je davanje ovlašćenja direktoru Direktorata za civilno vazduhoplovstvo da donosi podzakonske akte ako se u praksi pokaže da nešto treba promeniti.

Davanje tog ovlašćenja Direktoratu će povećati efikasnost i vrlo će brzo moći da se reše neki eventualni problemi, rekao je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ističući da je sigurnost u avio-saobraćaju najvažnija, Ilić je rekao da će boljoj bezbednosti doprineti i predviđeno formiranje nacionalnog komiteta za sigurnost u vazduhoplovstvu, koji će imati zadatak da stalno prati nove mere kako bi se podigao nivo sigurnosti.

Kako je istakao, posebno zanimljivo za vlasnike malih privatnih letelica je da neće morati da podnose plan letenja u "Zoni slobodnog leta", na šta ih sadašnji zakon obavezuje.

To će, precizirao je, biti omogućeno podzakonskim aktima koje će doneti Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.