Izvor: Blic, 24.Okt.2016, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Pazar: Nema beba obolelih od tuberkuloze

Ni jedna od 89 pregledanih beba koje su rođene u periodu kada je na Ginekološko-akušerskom odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru radila babica obolela od tuberkuloze nije zaražena, kaže direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić.

- Sve bebe su rendgenski snimane i nalazi su negativni. Takođe, rađen im je i PPD test koji je kod dvoje novorođenčadi bio pozitivan, što je pokazatelj da je dete bilo u kontaktu sa zaraženom osobom, a ne i da je obolelo – objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Spahić.

On ističe da je ostalo da se pregleda još petoro novorođenčadi, a da su u međuvremenu završeni pregledi zaposlenih na GAK odeljenju i da nema zaraženih.

Istovremeno, u toku su rendgenska snimanja učenika i zaposlenih u OŠ “Desanka Maksimović”, u kojoj je jedna nastavnica obolela početkom školske godine.

- Ni tu nema zaraženih, a do sada smo pregledali 80 od 130 učenika i 60 od 90 zaposlenih koji su bili u kontaktu sa nastavnicom – kaže Spahić.

Jedini slučaj novoobolelog od tuberkuloze je u Gimnaziji, gde je tom bakterijom zaražen učenik četvrte godine.

- On je upućen u Beograd na dalje lečenje. To je ukupno petnaesti đak te srednje škole kod koga je utvrđeno da boluje od tuberkuloze od ovog proleća. Njih osmoro se i dalje leči – dodaje Spahić.

Novi Pazar je u samom vrhu u Srbiji po broju obolelih od te zarazne bolesti na godišnjem nivou.

Ove godine ona je zabeležena u četiri ustanove, FK Novi Pazar, Gimnazija, GAK odeljenje Opšte bolnice i OŠ “Desanka Maksimović”, zbog čega je morao da bude pregledan veliki broj osoba.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.