Nove mere Vlade protiv krize

Izvor: Politika, 01.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove mere Vlade protiv krize

Skuplji benzin, dizel i mobilno telefoniranje. - Niže plate u državnoj administraciji. - Budžeti ministarstava manji za četvrtinu. - Do kraja godine 6.000 zaposlenih manje u upravi

Vlada je kompletirala preciznu računicu smanjenja budžetskog deficita (fiskalnog prilagođavanja) od 100 milijardi dinara. Ukupno računato, od te sume neophodnih ušteda – 89 milijardi će biti na strani državnih rashoda, a 11 milijardi na prihodnoj strani namaći će se povećanjem nekih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poreza.

Za vladu je do sada bilo sporno 30 milijardi ušteda i prvobitna ideja dogovorena sa Međunarodnim monetarnim fondom bila je da se taj novac obezbedi uvođenjem „solidarnog" poreza. Samo tri dana posle dogovora sa MMF-om, vlada je odustala od tog poreza kao socijalno neprihvatljive mere i najavila novi paket ušteda koji će, prema do sada poznatim parametrima, prevazići potrebnu uštedu od 30 milijardi dinara.

Taj paket juče je kompletiran i u njemu, kako „Politika" saznaje, dominiraju tri mere štednje.

Prva je odluka da sva ministarstva moraju da za 25 odsto smanje troškove, odnosno takozvane diskrecione rashode, u odnosu na planirane za 2009. godinu. Ta odluka ne važi za plate, penzije i druga socijalna davanja. Računica je pokazala da će se od tom uštedom obezbediti 40 milijardi dinara. To je 22 milijarde više nego što je prvobitno bilo dogovoreno sa MMF-om da se uštedi na troškovima ministarstava.

Druga mera je smanjenje svih plata većih od 40.000 dinara (neto) u državnoj administraciji (uključujući i lokalne samouprave), javnim preduzećima i javnim agencijama. To praktično znači da će manju platu, između ostalih, dobijati i predsednik države, premijer, ministri i poslanici. Ta mera neće važiti za plate zaposlenih u društvenim delatnostima (obrazovanje, zdravstvo, kultura...), vojsci i policiji. Novac koji se tako uštedi na zaradama u javnim preduzećima biće, posebnom odlukom vlade, uplaćivan u specijalni fond za socijalno ugrožene građane. Za sada se u vladi još prave računice o visini i načinu (da li linearno) smanjenja zarada.

Treća mera biće preduzeta na prihodnoj strani i odnosiće se na povećanje nekih dažbina. Pre svega, povećaće se akcize na benzin za dva dinara po litru i četiri dinara za litar dizela. Na taj način u budžet će se do kraja ove godine sliti pet milijardi dinara. Sledeća mera je uvođenje privremene takse od 10 odsto na potrošene impulse u mobilnoj telefoniji. Od posebnog poreza na luksuzne automobile u budžet će se sliti milijarda dinara. I na kraju, uvodi se i poseban porez na luksuzne veće kuće i stanove (u odnosu na lokaciju i broj članova domaćinstva) od koga se očekuje budžetski priliv od oko dve milijarde dinara. Od svih poreza i taksa očekuje se ukupno 11 dodatnih milijardi dinara u budžetu Srbije.

„Podizanje poreza na dodatu vrednost, PDV-a, uopšte nije u igri i to su bile spekulacije onih koji nisu spremni da štede u državnoj administraciji", rečeno je juče „Politici" u krugovima bliskim vladi.

Pored ovih dnevnih operativnih mera koje do kraja ove nedelje treba da budu prosleđene i Međunarodnom monetarnom fondu, u vladi se sprema projekat smanjenja broja zaposlenih u državnoj administraciji na svim nivoima. Ta mera neće biti brzo gotova, ali postoji konsenzus da se broj zaposlenih smanji za 10 odsto. Prvi efekti smanjenja administracije osetiće se u januaru iduće godine, a do tada vlada će morati da promeni Zakon o radu, kako bi obezbedila osnov za otpuštanje i da formira fond za isplatu otpremnina koji će biti operativan tek kroz budžet za 2010. godinu. Računa se da bi oko 6.000 zaposlenih u državnoj administraciji moglo da ostane bez posla.

U međuvremenu, vlada će doneti odluku da do tada neće biti novog zapošljavanja.

U pojedinim ministarstvima već je doneta odluka da zaposleni koji putuju u inostranstvo na seminare o trošku organizatora duže od dve nedelje, moraju da uzmu neplaćeno odsustvo i da se odreknu dnevnica. A u Ministarstvu ekonomije, kako „Politika" saznaje, šest savetnika već je dobilo otkaz.

Prema kredibilnim informacijama, predstavnici MMF-a u Beogradu juče nisu imali primedbe na predložene mere vlade o kojima su informisani.

Miša Brkić

[objavljeno: 02/04/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ističe vreme za krizne mere

Izvor: Blic, 01.Apr.2009

Rokovi za konačnu verziju plana uštede s kojim će Vlada Srbije izaći pred MMF i eventualno suspendovati uvođenje solidarnog poreza polako ističu, a vlast i dalje barata samo skicama o tome kako da namakne 30 milijardi dinara. Iako izgleda da je solidarni porez sve dalje od realizacije, u Vladi...

Nastavak na Blic...

Vladin paket protiv krize

Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 00:37

Vlada odustala od "solidarnog" poreza i kompletirala paket koji predviđa smanjenje plata u državnoj administraciji i budžeta ministarstava za četvrtinu, 6.000 manje zaposlenih u upravi, skuplji benzin, dizel i mobilno telefoniranje...Vlada Srbije kompletirala je preciznu računicu smanjenja budžetskog...

Nastavak na RTS...

Vlada kompletirala mere protiv krize

Izvor: RTV Pink, 02.Apr.2009

Poskupljenja, novi porezi i smanjivanje plata u javnom sektoru. . . Vlada Srbije kompletirala je. preciznu računicu smanjenja budžetskog deficita od 100 milijardi. dinara i paket protiv krize u kome dominiraju tri mere štednje, piše. sutrašnja Politika. .

Nastavak na RTV Pink...

Inflaciju neće povećati nove mjere Vlade

Izvor: Capital.ba, 02.Apr.2009

BEOGRAD, Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je danas u Beogradu da nove mjere za smanjenje republičkog budžetskog deficita za 100 milijardi dinara neće dovesti do porasta inflacije. 'Različite alternative se još razmatraju, ali najvažnije je da će dogovora sigurno biti i da...

Nastavak na Capital.ba...

Vlada kompletirala mere protiv krize

Izvor: Poslovna žena, 02.Apr.2009

Vlada Srbije kompletirala je preciznu računicu smanjenja budžetskog deficita od 100 milijardi dinara i paket protiv krize u kome dominiraju tri mere štednje, piše današnja Politika.Od te sume neophodnih ušteda, kako navodi beogradski dnevnik, 89 milijardi dinara biće obezbeđeno od uštede državnih...

Nastavak na Poslovna žena...

Ljajić: Manje plate i veće akcize

Izvor: B92, 02.Apr.2009

Beograd -- Vlada razmatra da smanji plate u državnoj administraciji i poveća akcize da bi obezbedila uštedu u budžetu, najavio je ministar Rasim Ljajić...Vlada je izgleda došla do rešenja kako da uštedi 100 milijardi dinara, a da pri tom ne podiže poreze na zarade i penzije i da ne povećava...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.