Novac preči od svetinja

Izvor: Vesti-online.com, 02.Sep.2015, 04:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac preči od svetinja

Samo u poslednjih nekoliko meseci, Srbija se odrekla tri vredna kulturno-istorijska spomenika.

Prvo je sredinom jula i uprkos protivljenju Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, zatrpana ranohrišćanska bazilika iz 5. veka na lokalitetu Kladenčište u blizini Bele Palanke zato što se nalazi na novoj trasi Koridora 10 prema bugarskoj granici. Nekoliko dana kasnije neslavno je okončana i sudbina hrasta starog 600 godina koji se nekim čudom našao na trasi Koridora 11.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Na kraju, u ponedeljak, policija je privela dvadesetak vernika koji su pokušali da spreče iseljavanje i potapanje manastira Gračanica kod Valjeva iz 15. veka. Manastir će biti potopljen zato što je pre 30 godina odlučeno da se na tom mestu napravi brana.

Sagovornici "Vesti" ocenjuju da je za svaki narod opasno odricanje od sopstvene istorije, što Srbija čini već godinama.

- Ovi događaji su svedočenje o pragmatizmu kratkoročnog karaktera. Tu ne mislim samo na zatiranje izvorne srpske tradicije, već i volšebno dozvoljenog prodavanja zemlje strancima. Nažalost, zbog najbanalnijih kratkoročnih interesa, a to je naum da u zemlju po svaku cenu uđe neki novac, ne vodi se računa o dalekosežnosti tih poteza - ocenjuje istoričar Mile Bjelajac.

Etnolog Dragoljub Antonić ističe da se jako teško može napraviti veza između ova tri događaja, ali da je pred Srbijom ozbiljan zadatak očuvanja svoje duhovne i istorijske tradicije.

- Zabrinjava činjenica da se zbog rušenja antičkog grada Palmire u Siriji niko u svetu nije previše potresao. Plašim se da bi reakcija sveta bila još blaža da se sruše Dečani. Zato je isključivo na Srbiji da po svaku cenu očuva srpske svetinje po Kosmetu. Ko su Srbi bez njih - zaključuje Antonić.

* Policija hapsi vernike koji brane manastir od potapanja

* Pod asfaltom 15 vekova istorije

* Protojerej Pavlović: Hrast nije svetinja

* Presuda hrastu, nesreća putnicima

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.