Novac od nagodbi sa tužiocem ubuduće na jednom mestu

Izvor: Blic, 31.Jul.2014, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac od nagodbi sa tužiocem ubuduće na jednom mestu

Novac od nagodbi sa prestupnicima će ubuduće, da ne bi bilo zloupotreba, ići na jedan podračun u Trezoru, pišu današnje "Večernje novosti".

Počinioci krivičnih dela koji su pristali da priznaju krivicu i uplate novac u humanitarne svrhe u zamenu za odustajanje tužilaštva od gonjenja, za tri i po

godine donirali su čak 8,5 miliona evra, navodi list.

Problem je, međutim, što niko nije kontrolisao te uplate, pa ne postoji evidencija za šta je tačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novac potrošen, napominju "Novosti" i preciziraju da će se ubuduće novac uplaćen po nalogu tužioca slivati na podračun za te namene u Trezoru.

"Načelo oportuniteta uvedeno je u Zakonik o krivičnom postupku 2001. godine. To je diskreciono pravo javnog tužioca da predoči licu da za određena dela, za koja je zaprećena mala kazna zatvora, može da prizna izvrsenje i uplati novac u humanitarne svrhe, ispravi štetne posledice svog dela, ili pristane na rad u javnom interesu, u zamenu za odustajanje od gonjenja", kaže za list državni sekretar u ministarstvu pravde Radomir Ilić.

Prema njegovim rečima, nije bilo gotovo nikakve kontrole, a humanitarne organizacije su samo ponekad u zahvalnicama izveštavale tužilaštvo na šta je novac potrošen"."

Ilić je kao primer naveo da je direktor jednog kliničkog centra poslao zahvalnicu za dobijene pare i obavestio tužioca da su zaposleni zahvaljujući njima otišli na seminar u Brazil.

Ubuduće će se, po Ilićevim rečima, novac uplaćen po nalogu tužioca slivati na jedno mesto - na podračun za te namene u Trezoru.

"Na svakih pola godine petočlana komisija raspisivaće konkurs za organizacije, javne ustanove i fizička lica koji žele da se bave humanitarnim radom. Oni su dužni da naprave projekat. Svi koji dobiju pare polagaće komisiji račune gde su ih potrošili", istakao je Ilić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novac od nagodbi na jednom mestu

Izvor: B92, 31.Jul.2014

Beograd -- Novac od nagodbi sa prestupnicima će ubuduće, da ne bi bilo zloupotreba, ići na jedan podračun u Trezoru, pišu današnje "Večernje novosti"...Počinioci krivičnih dela koji su pristali da priznaju krivicu i uplate novac u humanitarne svrhe u zamenu za odustajanje tužilaštva od gonjenja,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.