Novac iz Emirata zaliva srpske oranice

Izvor: RTS, 30.Avg.2014, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac iz Emirata "zaliva" srpske oranice

Iako godinama slušamo da je poljoprivreda naš adut i da Srbija raspolaže sa pet-šest miliona hektara obradivog zemljišta, ipak se navodnjava samo tri odsto površina. Mnogi kanali su zapušteni, a neki i zatrpani. Nadležni najavljuju nove projekte izgradnje infrastrukturnih objekata za navodnjavanje, ali i pojačanu kontrolu održavanja kanalske mreže.

Novac je obezbeđen kreditom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a gradnja prvog kanala i crpnih stanica već je počela u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šabačkom kraju.

Gradnja kanala Dunav–Tisa–Dunav u Vojvodini počela je još 1957. godine i trajala je 20 godina. Iako je projekat predviđao navodnjavanje 510.000 hektara, danas se navodnjava svega 40.000. U selu Lazarevo, kod Zrenjanina, nekada je postojao kanal i sistem za navodnjavanje – sa samo jednim korisnikom. A kada je on prestao da plaća korišćenje vode, nadležni su zatrpali kanal.

"Kanalska mreža Topolovac ima urađenu kanalsku mrežu i na svakom mostu ima brana koja se otvara. Mi to ovde nemamo, kod nas nisu urađeni kanali", kaže Vladimir Jelić, poljoprivrednik iz Lazareva kod Zrenjanina.

Većini poljoprivrednika je dve i po hiljade evra po hektaru za izradu sistema za navodnjavanje skupa investicija i zato je u Banatu sve više zapuštenih kanala.

"Ukoliko se artikuliše interes, ljudi treba da dođu kod nas, ali kad neko dođe za pet hektara gde mi treba da vučemo vodu – naravno da to ne radimo, radimo kad je u pitanju 100 i više korisnika", kaže Aleksandar Nikolić iz JVP "Vode Vojvodine".

Za povoljnije kredite za navodnjavanje od Ujedinjenih Arapskih Emirata neophodni su urađeni projekti, a Šapčani su prvi ispunili taj uslov.

Dragan Topalović iz Vodoprivrednog preduzeća "Sava Šabac" kaže da su trenutno u fazi izgradnje crpne stanice Široka banja.

"Praktično dobijamo jedan nov sistem za navodnjavanje po evropskim standardima – koji će omogućiti jedan intenzivan razvoj poljoprivredne proizvodnje u ovom delu Srbije", kaže Topalović.

Zbog klimatskih promena i sve skupljih poljoprivrednih proizvoda, navodnjavanje u Srbiji mora da bude prioritet, smatraju stručnjaci.

Više neće biti zapuštenih kanala, a kontrola će biti jača, tvrde u resornom ministarstvu.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković kaže da velike rezultate očekuje nakon realizacije projekata izgradnje krupnih infrastrukturnih objekata za navodnjavanje.

"U pitanju su sredstva koja su obezbeđena – povoljna kreditna linija iz fonda 'Abu Dabi' i pripremili smo 14 projekata. Prve sisteme ćemo dobiti u Vojvodini, ali imamo već pripremljena tri projekta za centralnu Srbiju i imamo plan da se izrade i novi projekti – dodatni za centralni, zapadni, južni i istočni deo Srbije", rekla je ministarka Bogosavljević Bošković.

Sa oko 17 odsto obradivog zemljišta koje se u svetu navodnjava dobija se gotovo 40 odsto ukupne proizvodnje hrane. Stručnjaci tvrde da će se ubuduće čak 60 odsto hrane proizvoditi na oranicama koje se navodnjavaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.