Novac ide drugoj deci i u bolnice

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jan.2015, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novac ide drugoj deci i u bolnice"

Roditelji Tijane Ognjanović su gotovo četiri sata odgovarali na pitanja Tužilaštva u vezi sa delom novca koji je prikupljen za lečenje njihove ćerke Tijane.

Jelena i Nebojša Ognjanović ističu da nikada nisu imali nameru da preostali novac zadrže, ali kažu i da ga ni po koju cenu neće dati u neki fond.

Bolest Tijane Oganjanović ujedinila je humane ljude u Srbiji i van nje, kada država i njen Fond nisu pomogli. Za lečenje je prikupljeno dva miliona i 580 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << hiljada evra, u Hjustonu je potrošeno milion i 100 hiljada evra, ali je devojčica nažalost preminula.

Nakon njene smrti priča se okrenula ka novcu sa najvažnijim pitanjem - zašto odmah nije dat drugoj bolesnoj deci koja čekaju.

Ognjanovići su za B92 odlučili da odgovore na to i druga pitanja.

- Taj novac je dat za lečenje druge dece. Mi smo već donirali više od milion evra dečjoj bolnici. Sve je tamo javno i transparentno i može svako na sajtu da pogleda, kaže Jelena Ognjanović.

Na pitanje šta je sa ostalim novcem koji se nalazio na računu, Jelena odgovara.

- Sav novac, a mi smo to rekli i odmah posle ostavinske rasprave, sav novac ćemo dati u humanitarne svrhe i sav novac zaslužuju da dobiju deca kojima je to potrebno, njihovim roditeljima i bolnicama u kojima se leče.

Tužilaštvo je krajem decembra prošle godine pokrenulo istragu protiv Nebojše i Jelene Ognjanović i to zbog sumnje za prevaru i "pranje" 100.000 dolara i 7.400 evra. U vezi sa tim više od četiri sata su odgovarali na pitanja tužilaštva

B92: Zašto se novac nalazio na više računa i zašto nije bio u ostavinskoj raspravi?

"Kada se nađete u trenutku da vam država, Republički fond, Ministarstvo zdravlja okrenu leđa i ostave vas da vam dete umre, onda vi morate sami da se snalazite. Mi smo se samo borili za život našeg deteta. U tom trenutku su se otvarali brojni problemi, gde smo morali da se snalazimo. Novac nismo koristili za sebe, niti ćemo ga zadržati. Niti smo imali nameru da to učinimo."

"To je novac koji je sakupljen putem Pejpal naloga. Nema nikakvog pranja novca. Novac je čist. Definitivno, opet kažem, nakon ove izjave tužiocu taj novac će otići za bolesnu decu, onima kojima je najpotrebniji kao i bolnicama kojima je najpotrebniji", navodi Nebojša Ognjanović.

Upitan kako će odlučiti kome je najpotrebniji, ako se to ne radi ni preko jednog fonda, Nebojša kaže:

"Mi smo odlučili da uputimo još jedan poziv roditeljima kojima je potrebno da svoju decu leče, a nemaju novca, da nam se obrate i mi ćemo taj novac na taj način utrošiti. Sigurno neće ostati na našim računima."

Roditelji male Tijane ponavljaju da ni po koju cenu novac neće dati fondovima koji nisu stali iza njihovog deteta.

"Taj novac nećemo dati niti u jedan fond kako bi država mogla da raspolaže tim novcem. Po cenu da idemo u zatvor. Taj novac zaslužuju da dobiju samo deca", kaže Jelena Ognjanović.

Za malu Tijanu sakupljeno je dva miliona i 580 hiljada evra, a za lečenje je potrošeno milion i 100 hiljada evra. Oprema kupljena za Institut za maju i dete koštala je nešto više od milion evra.

Na računima je ostalo još oko 400.000 evra.

Pročitajte još:

*Šamar i humanoj dijaspori

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.