Nova vlada, novi kurs dinara

Izvor: RTS, 04.Maj.2012, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova vlada, novi kurs dinara

Na stabilnost dinara uticaće brzina formiranja nove vlade i nastavak reformi, uključujući aranžman sa MMF-om, rekao za RTS guverner Dejan Šoškić.

Od početka godine, dinar je oslabio za više od sedam procenata u odnosu na evro. U ponedeljak doći će do neznatnog jačanja dinara, pa će evro biti potrebno šest para manje i vredeće 111 dinara i 83 pare.

U razgovoru za RTS, guverner Dejan Šoškić kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da dalje kretanje kursa zavisi od političkih odluka, odnosno brzine kojom će se formirati vlada i nastavka reformi.

Šoškić je rekao da su pritisci na slabljenje vrednosti dinara u odnosu na evro prisutni već izvesno vreme, i da su bili inicirani odsustvom pozitivne revizije aranžmana sa MMF-om, povlačenjem jednog značajnog stranog ulagača iz Srbije i jednom vrstom rizika koji proističe iz političkog ciklusa u kojem se nalazimo.

"Drugim rečima, postoji jedna vrsta rezervi oko toga u kom pravcu Srbija ide nakon izbora, da li će reformski koraci biti intenzivirani u istom pravcu u kome su bili i do sada i to je nešto što izaziva neku vrstu nervoze i nepoverenja na tržištu", istakao je Šoškić.

Govoreći o stabilizaciji kursa, guverner kaže da će zavisiti od kursa koji bude zauzela nova vlada.

"Vrlo je važno da se vlada formira što pre, da se nastave i intenziviraju reformski procesi, pre svega, po pitanju javnog sektora, dakle reforme budžeta i ukupnog javnog sektora, da se što je moguće pre uspostavi pozitivna revizija aranžmana sa MMF-om", kaže Šoškić.

Prema njegovim rečima, to su signali koje će međunarodna investiciona javnost da dočeka sa jednom vrstom podrške, što direktno utiče na stabilizacviju deviznog tržišta.

Iako je guverner duže vremena najavljivao da očekuje stabilizaciju kursa, to se nije dogodilo, kurs je bio 103 dinara na početku godine, a sada je 112 dinara za evro.

Šoškić smatra da je do takvog razvoja događaja došlo zbog nervoza i većeg nepovrenja na tržištu od očekivanog.

"Postoje verovatno analitičari na međunarodnom finansijskom tržištu koji pomno prate šta se dešava u domenu javnih finansija, održivosti javnog duga, političkog procesa i to je nešto što u ovom trenutku nije neobično - da kao zemlja imamo tu vrstu pozornosti međunarodne investicione javnosti", kaže Šoškić.

Šoškić je podvukao da je veoma važno da odmah nakon izbora, što je moguće pre, politički procers dovede do stabilne vlade koja će nastaviti i intenzivirati reformski proces.

Osvrnuvši se na to što je potrošeno 700 miliona evra deviznih rezervi za četiri meseca, guverner kaže da je ta vrsta intervencije bila opravdana jer bi viši nivo deviznog kursa bio ugrađen u višu inflaciju i mogao bi da destabilizuje finasnijski sistem.

Šoškić kaže da to ne može biti dugoročna orijentacija. "Vrlo je važno da smo, uslovno da kažem, kupili na taj način stabilnost da omogućimo da nova vlada nastavi reformski proces obezbeđujući makroekonomsku stabilnost zemlje", rekao je Šoškić.

Guverner kaže da će inflacija ove godine biti u inflacionom cilju koji definisan za četiri plus-minus 1,5 odsto na godišnjem nivou.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.