Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2016, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova uloga Njemačke na svjetskoj pozornici

BERLIN - U Njemackoj se uvijek raspravlja o preuzimanju važnije uloge u svijetu, a to bi, smatraju mnogi, odgovaralo značaju i privrednoj snazi zemlje, piše Dojče vele, navodeći da izgleda da zvanični Berlin još nije odlučio kako želi da odigra tu ulogu.

Moglo bi da se pođe od sukoba na istoku Ukrajine. Sporazum u Minsku u kojem je posredovala Njemačka nije vodio nikuda jer ga se nije pridržavala nijedna strana – ni proruske snage ni ukrajinska vojska sa priključenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dobrovoljačkim gardama.

Prošle sedmice Vladimir Putin nije želio da otputuje u Pariz da o tome razgovara, ali je prihvatio da se sastanak takozvane Normandijske četvorke održi u Berlinu.

Posjeta Putina bila je paradni primjer famozne nove uloge Njemačke u svjetskoj politici.

To je uloga moćnog diplomatskog posrednika spremnog da priča, posreduje i, ako treba, prijeti, piše DW.

O tome je nedavno pisao šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer:

„Nijemci ne vjeruju da razgovor za okruglim stolom rješava svaki problem, ali ne vjeruju ni da to može pucanje“, napisao je Štajnamajer za magazin Forin afer.

Drugim riječima – Berlin traži balans u spoljnoj politici.

„Aktuelna njemačka vlada prilazi globalnim izazovima daleko aktivnije nego prethodne“, smatra Markus Kajm, istraživač Njemačkog instituta za međunarodne i bezbjednosne poslove.

On dodaje da „Njemačka sada oblikuje spoljnu politiku umjesto da je samo sprovodi“.

Kajm smatra da je ta uloga nikla iz vakuuma u Evropi – Britanija napušta EU, a mnoge zemlje, uključujuci Francusku, zabavljene su jačanjem desničarskih populista.

Uz to, kaže on,, SAD ne žele više da budu usamljeni svjetski policajac.

Sve je to dovelo Berlin na centralno mjesto kada su u pitanju sukobi i mirovni pregovori posljednjih godina.

To se odnosi na Ukrajinu, Siriju, Kolumbiju, Libiju, Mali, Irak i Balkan.

Angela Merkel je obećala da ce povećati izdatke za odbranu kako bi se približila cilju koji se zahtjeva od članica NATO da najmanje dva odsto budžeta bude opredijeljeno u te svrhe.

Kancelarka je pobrala mnogo hvale i zbog odluke da pošalje jedan bataljon u Litvaniju u okviru inicijative NATO za bolju zaštitu istočnih granica.

Napori se ogledaju i u ovogodišnjem predsjedavanju OEBS-om, kao i lobiranjem za novi dvogodišnji mandat u Savjetu bezbjednosti.

„Desila se promjena u njemačkoj diplomatiji“, primjećuje Tobijas Bunde, vodeći analitičar Minhenske konferencije o bezbjednosti.

„To smo vidjeli tokom konflikta u Ukrajini. Njemačka je zaista imala vodeću ulogu u definisanju zapadne diplomatije. Po prvi put Sjedinjene Države nisu bile vozač, nego su zauzele mjesto na zadnjem sjedištu.“

U posljednje dvije godine se broj američkih političara koji posjećuju Berlin više nego udvostručio.

Ali nije samo Vašington dao značaja Njemačkoj.

„U diplomatskim krugovima čujete da Kinezi zapravo misle na Berlin kada govore o Evropi“, kaže Kajm.

Nešto drugačijeg mišljenja je Hening Hof, urednik digitalnog magazina Berlin Polisi Džornal.

„Velika su očekivanja od Njemačke. Ali mi u Berlinu to još nismo shvatili. Njemačka i dalje ne priznaje da je postala bitan međunarodni igrač. Stalno govorimo o posredovanju, a ne vidimo da je potrebno da se više umiješamo.“

Više se umiješati – to obično podrazumijeva vojni angažman, tvrdu silu umjesto mekih riječi, konstatuje DW, navodeći da se o tome u Njemačkoj vodi žustra debata.

Svaka misija Bundesvera je pod lupom javnosti i na udaru kritika, a za vojni angažman je uvijek neophodno odobrenje parlamenta.

„Njemački pristup je i dalje limitiran kada se radi o žarištima van evroatlantskog prostora, recimo o Siriji ili severnoj Africi“, kaže Bunde.

„Kada razgovarate recimo sa ljudima u Francuskoj, mnogi bi voleli da se Njemačka više angažuje. Takvi zahtjevi će postati još jači i biće pravi izazov za ovdašnje političare.“

Fokus se pomjera i unutar političkog Berlina, a danas se daleko više debatuje o spoljnoj politici nego ranijih godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.