Nova švedska zver na točkovima

Izvor: Vesti-online.com, 05.Mar.2015, 07:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova švedska zver na točkovima

Koenigseg je na sajmu u Ženevi predstavio hibridni "Plug-In" superautomobil Regera sa više od 1.500 konja, koji preti da zaseni model One:1 sa prošlogodišnjeg salona.

Švedski proizvođač ponovo se poigrava sa zakonima fizike. Pošto je 2014. u Ženevi imao premijeru sa modelom One:1 koji proizvodi 1.360 ks, ove godine publici predstavlja automobil čija snaga, prema rečima ljudi iz kompanije, "prelazi 1.500 konjskih snaga", a maksimalni obrtni moment iznosi "više od 2.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Nm".

Model Regera, kome je Koenigseg dao nadimak "Mega automobil" (Megacar), za pogon koristi 5.0 litarski V8 benzinski motor i tri elektromotora.

Po jedan električni motori smešten je u zadnje točkove, a treći je povezan sa radilicom. U električnom modu, automobil može da pređe do 65 km.

Elektromotori se napajaju iz baterija kapaciteta 9,27 kWh, a uprkos njihovoj dodatnoj težini od 115 kg masa automobila bez radnih tečnosti iznosi 1.420 kg, a sa punim rezervoarom goriva i drugim radnim fluidima dostiže 1.628 kg.

U proizvodnji pogonskih baterija i električnih kompnenti učestvovala je hrvatska kompanija Rimac, koja je 2011. projektovala električni superautomobil - Concept One, dok je izduvni sistem od titanijuma izradila slovenačka frima Akrapovič.

Umesto klasičnog prenosnog sistema, sa više brzina, Regera praktično ima samo jedan stepen prenosa, a preliminari testovi pokazali su da automobil od 0 do 100 km/h stiže za 2,8 s, dok mu za je ubrzanje 150-250 km/h potrebno 3,2 s.

Koenigsegg tvrdi da Regera iz stanja mirovanja do 400 km/h ubrzava za neverovatnih 20 sekundi. Podatak od maksimalnoj brzini nije saopšten, ali prethodne performanse otkrivaju da Regera može da juri i preko 400 na sat.

Švedska kompanija najavila je proizvodnju 80 primeraka. Svaki automobil biće ručno napravljen i prodavaće se po ceni od oko 1,7 miliona evra.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.