Nova granica za penzionisanje žena?

Izvor: B92, 20.Okt.2009, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova granica za penzionisanje žena?

Beograd -- Vlada Srbije razmatra pomeranje granice za odlazak žena u penziju, što bi mogao biti jedan od predloga koji će biti izneti pred misiju MMF-a, saznaje B92.

Žene bi u skorijoj budućnosti mogle kasnije da odlaze u penziju. To bi mogao biti jedan od predloga koji će Vlada Srbije izneti pred misiju MMF-a, koja krajem nedelje dolazi u Srbiju. U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku kažu da to jeste jedna od opcija, ali da konačna odluka neće biti doneta dok se ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završe sve analize.

Žene se za godine ne pitaju, kaže stara izreka. Međutim, to nije slučaj kada je u pitanju mogućnost odlaska u penziju.

MMF insistira na tome da država štedi i Vlada je primorana na oštre rezove.

Kako B92 saznaje u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, postojeći zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju moraće da se menja zbog manjka novca u državnoj kasi, ali i zbog toga što je stanovništvo sve starije.

"Pitanje je da li će povećanje starosne granice biti u nekom odloženom roku i postepeno, kao što je to u drugim evopskim državama - Engleskoj, Austriji, Nemačkoj. Rok od datuma donošenja odluke do primene mora da se ostavi da bi stanovnici i zaposleni bili informisani. Rade se efekti svih tih predloga, da se vidi koje su uštede, ako se uopšte bude podizala starosna granica", kaže Radina Todović iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Nacrt zakona koji će regulisati penzije mogao bi biti završen pre kraja godine i tek tada će biti poznato da li će muškarci i žene biti izjednačeni i odlaziti u penziju s navršenih 65 godina starosti.

I u svetu postoji tendencija da se starosna granica za odlazak u penziju izjednači za oba pola, ali i pomeri ka višoj cifri.

- Rusi odlaze u penziju s najmanje godina - muškarci sa 60, a žene s 55 godina.

- U Italiji i Holandiji ta granica je izjednačena i nešto viša - 65 godina, dok u Sjedinjenim Državama i Nemačkoj ona iznosi 67 godina.

- U Nemačkoj su čak najavili da će i ta granica biti pomerena naviše.

Slično je i u regionu.

- U Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Republici Srpskoj muškarci odlaze u penziju sa 65, a žene sa 60 godina.

- U Sloveniji je ta granica nešto niža – 63 za muškarce, a 61 za žene, dok su u Federaciji BiH žene i muškarci izjednačeni na granici od 65 godina starosti.

Žene s kojima je B92 razgovarao uglavnom nisu oduševljene idejom o produžetku starosne granice za odlazak u penziju.

Ekonomista Goran Nikolić smatra da je potrebno zaustaviti stalno povećanje broja penzionera, kojih u Srbiji u ovom trenutku ima oko 1,6 miliona.

"Naša zemlja će verovatno, kao u u prethodnoj promeni starosne granice, da ide na jedna duži rok i da se taj proces učini faznim da ne bismo došli u stuaciju da nekom kome treba pet dana do penzije odjednom treba pet godina i pet dana", ukazao je on.

"Verovatno će produženje biti dve do tri godine - to ćemo videti, efekti su najveći s pet godina, jer se na taj način smanjuje broj ljudi koji primaju penziju", kaže Nikolić.

U Srbiji, žene koriste penziju prosečno 18 godina, dok prosečan radni staž žena u našoj zemlji iznosi 31 godinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pomera se granica za penzionisanje žena

Izvor: Danas, 19.Okt.2009, 21:35

Starosna granica za odlazak u penziju za žene biće podignuta u okviru reforme penzijskog sistema i to je jedan od predloga koji će Vlada Srbije izneti pred misiju Međunarodnog monetarnog fonda 27. oktobra, saznaje Danas. Kako je za naš list potvrdila Radina Todović, šef radne grupe Vlade Srbije...

Nastavak na Danas...

Žene kasnije odlaze u penziju

Izvor: Capital.ba, 20.Okt.2009

BEOGRAD, Starosna granica za odlazak žena u penziju biće podignuta u okviru reforme penzionog sistema i taj predlog će Vlada Srbije iznijeti misiji MMF-a. To je za list Danas potvrdila Radina Todović, šefica radne gupe Vlade koja se bavi penzionom reformom, potvrdila da će starosna granica za...

Nastavak na Capital.ba...

Žene kasnije odlaze u penziju

Izvor: Poslovna žena, 20.Okt.2009

Starosna granica za odlazak žena u penziju biće podignuta u okviru reforme penzionog sistema i taj predlog će Vlada Srbije izneti misiji MMF-a.Radina Todović, šefica radne grupe Vlade koja se bavi penzionom reformom, potvrdila je da će starosna granica za odlazak žena u penziju morati da bude...

Nastavak na Poslovna žena...

Nova granica za penzionisanje žena?

Izvor: Mondo, 21.Okt.2009, 14:18

Vlada Srbije razmatra pomeranje granice za odlazak žena u penziju, što bi mogao biti jedan od predloga koji će biti izneti pred misiju MMF, koja krajem nedelje dolazi u Srbiju

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.