Nova bista generala Šturma

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2015, 05:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova bista generala Šturma

Nova bronzana bista generala Pavla Jurišića Šturma biće do kraj aprila postavljena na isto mesto sa kojeg je ukradena pre četiri godine, potvrđeno je u lozničkom Centru za kulturu "Vuk Karadžić".

Vajarka Drinka Radovanović besplatno će ustupiti originalni gipsani odlivak na osnovu kojeg će livnica iz Smedereva izliti bronzanu bistu i ona će biti potpuno identična staroj koja se nalazila na postamentu u parku kod Muzičke škole.

Bista legende slavne Drinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << divizije Pavla Jurišića Šturma, čoveka koji je u šest ratova nosio uniformu srpskog oficira, jedina u Srbiji, postavljena je početkom devedesetih godina prošlog veka. Ukradena je u februaru 2011. i do danas nije pronađena, a pretpostavlja se da su je kradljivci pretopili.

Postament je bio prazan do avgusta prošle godine kada je lozničko Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. Podrinje, ne želeći da vek od početka Prvog svetskog rata dočeka bez obeležja velikom vojskovođi, postavilo tablu sa likom Šturma. Uskoro će je zameniti bista čime će biti ispravljen nečiji vandalski čin.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.