Nova Varoš pomaže slabim i nemoćnim sugrađanima

Izvor: RTS, 08.Feb.2016, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova Varoš pomaže slabim i nemoćnim sugrađanima

"Zajedno kroz treće doba", naziv je projekta novovaroškog Centra za socijalni rad koji od početka godine obezbeđuje pomoć u kući za starije i bolesne sugrađane. Angažovane su gerontodomaćice koje obilaze korisnike Centra i u najudaljenijim novovaroškim selima.
Nabavka lekova i osnovnih namirnica, plaćanje računa i uobičajeni kućni poslovi, obaveze su koje za korisnike, same, stare i bolesne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa teritorije grada i devet sela novovarške opštine, od početka godine, obavljaju obučene gerontodomaćice.

Jedna od njih, Aleksandra Vefić kaže da se sa korisnicima čuje telefonom, ukoliko je potrebno skuva ručak ili doense elkove.
"Ja sam mnogo zadovoljna, eto kao da mi je ćerka", ističe Fatima Ciljević. "Ja sam slobodna da je pozovem u svako doba."
Većina, čak pedeset od šezdeset korisnika usluge pomoći u kući, živi na seoskom području. Za njih, ali i deset gerontodomaćica, ovo angažovanje je više od obične, jednodnevne posete i brige o starima.
"Oni vole da im neko otvori vrata, da neko priča sa njima, da mogu nekome da se požale, čuju šta ih muči", objašnjava Dragica Grbović, gerontodomaćica.
Stanka Pucarević iz Drmanovića kaže da jedva čeka utorak, dan kad dolazi gerontodomaćica. Korisnica iz Božetića Stanimirka Popović je takođe veoma zadovoljna:
"Imala sam temperaturu... I ja sam zovnula Vericu. Došla mi je u deset uveče i dala mi je lek, merila temperaturu. Sedela je kod mene dva sata."
Gerontodomaćica Verica Radišić živi na selu i ljudi kojima pomaže udaljeni su i do 4 kilometra:
"Ja dođem i peške do njih. Meni je najbitnije što je ovaj posao oživeo... i nije mi ništa teško."
Pomoć u kući je jedna od usluga iz oblasti socijalne zaštite, nastala zbog specifične demografske slike ovog područja, i upravo stoga ima prioritet u radu Centra koji već dve godine, kroz različite projekte, brine o starima.
"Cilj usluge je da se izbegne smeštanje starih lica u ustanove socijalne zaštite i da oni starost provedu u svojim domovima", objasnila je Jelena Leković, direktorka Centra za socijalni rad u Novoj Varoši. "S druge strane,  i žene koje žive na selu a nisu zaposlene, imaju priliku da rade i zarade platu."
Projekat "Zajedno kroz treće doba", koji je sa milion i po dinara podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, traje šest meseci, ali s obzirom na potrebe i interesovanje korisnika, u novovaroškom Centru za socijalni rad, obećavaju da će biti nastavljen i po zvaničnom isteku roka.
 rts.uzice@rts.rs 
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nova Varoš pomaže slabim i nemoćnim sugrađanima

Izvor: SandzakPress.net, 09.Feb.2016, 13:52

Nova Varoš – “Zajedno kroz treće doba”, naziv je projekta novovaroškog Centra za socijalni rad koji od početka godine obezbjeđuje pomoć u kući za starije i bolesne sugrađane. Angažovane su gerontodomaćice koje obilaze korisnike Centra i u najudaljenijim novovaroškim selima. Nabavka lekova...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.