Notari umesto sudova i opština

Izvor: Večernje novosti, 09.Avg.2014, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Notari umesto sudova i opština

PRVA 94 javna beležnika položila su juče zakletvu pred ministrom pravde Nikolom Selakovićem, u Skupštini Srbije. Oni su izabrani za područja 32 osnovna suda i počeće da rade 1. septembra. Ovo, međutim, nije konačan broj. Planirano je da ih bude skoro 371, odnosno po jedan na 25.000 stanovnika.Na prvom konkursu za imenovanje beležnika prijavilo se 178 kandidata, od čega 103 za javnobeležnička mesta u Beogradu. U pet opština (Gornji Milanovac, Vrbas, Aranđelovac, Kikinda i Požega) >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << bio je raspisan konkurs, ali se niko nije prijavio.- Uvođenje notarijata doprineće rasterećivanju sudova, bržem odvijanju pravnog prometa i sigurnom ostvarivanju zaštite prava i interesa građanja - istakao je Selaković, i izrazio očekivanje da će notari posao obavljati stručno, profesionalno i odgovorno.Oni će preuzeti mnoge poslove koje su do sada obavljali sudovi i lokalne uprave. Tako, kupci i prodavci kuća i imanja neće više ići u sud da overe potpise na kupoprodajnim ugovorima, već će to raditi kod beležnika. Kod njega će ići i kupac koji podiže kredit da bi došao do stana, da mu ovaj overi potpis na ugovoru o hipoteci, kao i maturant koji konkuriše za upis na fakultet da overi prepis svedočanstva. Penzioneri će se obraćati beležnicima zbog izdavanja potvrde da su u životu, da bi nastavili da ostvaruju pravo na penziju, a notar će sprovoditi i postupak za raspravljanje zaostavštine posle nečije smrti. On će od naslednika uzimati nasledne izjave i donositi ostavinsko rešenje.Pored sastavljanja isprava i poslova overe, koji će biti u isključivoj nadležnosti javnih beležnika, notarima može biti poveren i značajan deo nadležnosti sudova, pre svega iz vanparnične materije. U Srbiji, u kojoj je ostavinske poslove dosad obavljao sud, procenat nerešenih predmeta kreće se između 30 i 40 odsto. U Hrvatskoj, u kojoj je to prebačeno na notare, između 13 i 16 odsto!Prema rečima Selakovića, javno beležništvo je služba od javnog poverenja, a beležnik obavlja tu delatnost kao isključivo i stalno zanimanje. Njegov pečat u stvarima iz beležnikovog delokruga zamenjuje pečat suda. Ministar je notarima poručio da u obaljanju posla budu samostalani i nezavisani, i najavio je da će se nastaviti raspisivanje konkursa i održavanje ispita za javne beležnike dok ne bude popunjen broj. KOMORASKUPŠTINA beležnika biće održana 15. avgusta i na njoj će biti formirana Komora javnih beležnika i njeni organi, biće usvojen Statut, Javnobeležnički poslovnik i Poslovnik o radu Skupštine. Do 1. septembra biće usvojene i mnoge zakonske izmene da bi se stekli uslovi za nesmetan početak rada notara.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Umesto u sudu, overa ugovora kod notara

Izvor: Blic, 09.Avg.2014

Za tri nedelje, na području 32 osnovna suda, vrata svojih kancelarija otvoriće 94 javna beležnika, koja su prekjuče u Skupštini Srbije položila zakletvu pred ministrom pravde Nikolom Selakovićem. Notari su juče u Skupštini položili zakletvu pred ministrom Selakovićem..U njihove ruke preći...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.