Njuzvik: Svetska banka otima domaćinstva Srbima!

Izvor: Kurir, 21.Apr.2015, 06:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njuzvik: Svetska banka otima domaćinstva Srbima!

Mnoge porodice nisu dobile naknadu za imovinu na kojoj se gradi auto-put pod patronatom svetskih finansijera, piše novi Njuzvik

BEOGRAD - Uprkos žalbama i tužbama građana čije su kuće i zemlja bili predmet eksproprijacije na trasi Koridora 10, gradnja auto-puta se nastavlja kršenjem pravila Svetske banke, ali i srpskih zakona, objavio je nedeljnik Njuzvik u najnovijem broju.

Meštanima Grdelice i okoline mašine su ušle u dvorište, a naknadu još nisu dobili.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Njuzvik navodi da je oko 3,4 miliona ljudi u svetu oštećeno zbog 972 projekta Svetske banke između 2004. i 2013. zbog nasilnih preseljenja i oduzimanja zemlje bez pravične odštete. U najvećoj investiciji SB u Srbiji, gradnji dela Koridora 10, eksproprisana je imovina 2.337 domaćinstava i 349 hektara zemlje u vrednosti od 388 miliona dolara. Eksproprijaciju sprovode „Koridori Srbije“.

- Sve osobe pogođene projektom s pravom na kompenzaciju za oduzetu zemlju moraju biti isplaćene u celini za vreme eksproprijacije ili, uz njihovu žalbu, pre početka radova ili građevinskih poslova na njihovoj zemlji - stoji u planu za raseljavanje. To se na terenu, kako navodi Njuzvik, nije desilo.

- Nije trebalo da nam uzimaju njive dok ne plate, ali su to uspeli na silu, uz Žandarmeriju, koju su doveli iz Niša - ispričali su Njuzviku Ljuban i Zagorka Zdravković iz sela Gornje Polje.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.