Nismo zaboravili korene

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jul.2015, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nismo zaboravili korene

Jubilarni 70. Srpski dan i Vidovdanski sabor, tradicionalna dvodnevna manifestacija kojom se već sedam decenija obeležava Vidovdan i čuva srpska tradicija održana je i ove godine na imanju crkve Svetog Đorđa na Nijagari. Ne pamti se poslednjih nekoliko decenija više kiše i lošije vreme na Nijagari i u većem delu Ontarija kao što je to bilo ovog Vidovdanskog vikenda. Zato je ove godine bilo znatno manje posetilaca na crkvenom imanju na Montrouz

Bilo je nemoguće sedeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << van letnjeg paviljona, a o tradicionalnom pikniku na travi, kako je to uobičajeno za Vidovdanski sabor, nije bilo ni govora. Ipak, mnogi, doduše većinom mlađi svet, stigli su iz južnog Ontarija i Amerike da se i ove godine druže, zaigraju kolo, probaju ćevape i burek.

I ove godine svojim prisustvom brojni uvaženi gosti doprineli su značaju ove manifestacije kojom Srbi Kanade i cele Severne Amerike poručuju da nisu zaboravili svoje korene. Prisutnima su se obratili Rob Nikolson, kanadski ministar spoljnih poslova, ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu, poslanik federalnog kanadskog parlamenta Ted Opic, poslanik provincije Ontario za Nijagaru Vejn Gejts, gradonačelnik Nijagare Džim Diodati, novinar Skrot Tejlor i Dženis Tompson, direktorka Nijagara parkova. Među počasnim gostima bili su i konzul Republike Srbije u Torontu Spasoje Miličević, predsednik SKUD Zavičaj iz Hjustona Dušan Đujić i predstavnici nacionalnih i zavičajnih udruženja. Prisutne su pozdravili i Denise Matejk, predsednica crkveno-školske opštine i Aco Pantelić, predsednik Srpske narodne odbrane.

Devedest jednogodišnjeg Milomira Glavčića i njegovu suprugu Armelinu sreli smo posle zvaničnog ručka za goste Srpskog dana. Ovaj poznati dobrotvor i jedan od najimućnijih Srba u okrugu Nijagara došao je kaže, na poziv ambasadora Srbije. Ovaj izuzetni čovek do sada je poklonio preko million evra kao pomoć za razvoj infrastrukture i druge projekte.

Posle zvaničnog programa usledio je nastup folklornih društava: "Studenice" iz Nijagare, Zavičaja iz Hjustona, "Akademije srpske narodne igre Bate Marčetića" i SKUD-a "Oplenac" iz Toronta. I u subotu uveče i u nedelju svirao je orkestar Paganini bend na zadovoljstvo i radost mlađeg dela publike.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.