Niš art Fondacija planira nastavak rada

Izvor: Danas, 23.Avg.2014, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš art Fondacija planira nastavak rada

Niš art fondacija planira nastavak Nacionalnog projekta „Mladost“, u okviru kojeg su raspisivani konkursi za najbolje radove mladih likovnih umetnika, te za njih organizovane velike prodajne izložbe u zemlji, saznaje Danas u NAF-u, čiji je udejni tvorac i osnivač bio Radovan Lale Đurić, renomirani slikar niškog porekla koji je živeo u Njujorku, a preminuo u aprilu ove godine i sahranjen u Beogradu.

- Jednu godinu smo preskočili i nismo organizovali Nacionalni konkurs >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i izložbe zbog bolesti našeg osnivača Đurića, ali želimo da nastavimo sa

radom. Imamo različite planove koji se tiču Nacionalnog konkursa „Mladost“, ali i neke druge, kao što su dve izložbe originalnih radova i printova Laleta Đurića u Nišu i Beogradu. Smatramo pored ostalog da bi Srbija bar nakon njegove smrti trebalo da se bolje upozna sa njegovim umetničkim

radom koji je za života bio vezan sa SAD i neke evropske zemlje- rekla je za naš list Dušica Spasić, koordinatorka projekta „Mladost“.

U ovoj Fondaciji kažu da im nastavak rada “nalažu” kako kvalitetni projekti, koji su od velike koristi za mlade umetnike Srbije, tako i „zaostavština, čast i velika odgovornost koju im je ostavio Lale Đurić, eminentni umetnik, predani borac za obogaćivanje kulturnog života Niša i Srbije i pokrovitelj mladih umetnika u zemlji“. Podsećaju da NAF postoji devet godina i da je do sada realizovao osam Nacionalnih konkursa „Mladost“, na kojima je najbolja „trojka“ dobijala izdašne novčane nagrade od 10.000, pet hiljada i tri hiljade evra. Više desetina najboljih radova bilo je izloženo na prodajnim izložbama u Nišu, Beogradu i Novom Sadu, završavajući na kraju u korporativnim i privatnim kolecijama u zemlji i svetu. Na konkurse se javljalo po više od hiljadu mladih umetnika do 35. godine starosti, a njihove izložbe videlo je skoro 400.000 posetilaca. Ovom i većini drugih projekata NAF-a finansijsku podršku je godinama pružala kompanija Filip Moris.

Đurić je više puta za naš list objašnjavao da se u fokusu delovanja NAF-a nalazi preko potrebno oživljavanje i obogaćivanje kulturnog i umetničkog života u Nišu i Srbiji, decentralizacija kulture, te kulturno povezivanje i razmena izmedju Niša i drugih gradova sa „prestonicom“. Ipak, glavni cilj njenih aktivnosti je podrška, podsticaj i afirmacija mladih stvaralaca iz Srbije, kako bi oni ostali u zemlji, a u svet odlazili „samo“ radi usavršavanja i karijere.

- Ovu zemlju je napustilo previše mladih, obrazovanih i talentovanih ljudi. Otišli su ne zato što je mrze već zato što su bili prisiljeni. Pobegli su jer u svojoj zemlji nisu mogli da dobiju šansu, nađu posao, plate stan. Zbog toga su spremni da čekaju u redovima za vize i rade i najlošije poslove po svetu. A kada bi Srbija postala deo Evrope, i njihov odlazak u svet bio bi sasvim drugačiji. To ne bi bilo poniženje već šansa. Mladi umetnici bi mogli da, recimo, ostanu u Srbiji, a u Evropi i svetu se usavršavaju, izlažu i prodaju svoja dela - govorio je on.

Nakon Đurićeve smrti brojni mladi umetnici koji su učestvovali na konkursima NAF-a ocenjivali su da je Nacionalni konkurs postao srpski i regionalni kulturni brend i da Fondacija koja ga organizuje nipošto ne bi trebao da zamre. Oni su kazali da je NAF na čelu sa Đurićem “ učinio više za njih i njihovu karijeru od svih ministarstava zajedno”. Nisu se sporili ni oko toga da ih je napustio slikarski znalac, mecena i neumorni entuzijasta, koji je obeležio njihove karijere.

- Bio je čovek od akcije, uvek u petoj brzini, bez kočnice. Kod njega je sve bilo intenzivno. Pružio je mladim umetnicima veće šanse za uspeh nego mnoge institucije. Želeo je da ostanemo ovde, opstanemo i uspemo- rekla je pored ostalog na Djurićevoj komemoraciji u Nišu Ana Bondžić, mlada slikarka koja je osvajala nagrade na konkursu „Mladost“.

Prema mnogim ocenama, najznačajniji poduhvat NAF-a, uz Nacionalne konkurse za mlade slikare, bila je izložba „Leonardovi kodeksi i mašine“, održana 2008. u Nišu i Beogradu. Na izložbi, koja je retkost i u razvijenim zemljama, moglo se videti 65 eksponata napravljenih po originalnim nacrtima Leonarda da Vinčija. Modeli, pristigli direktno iz muzeja u Firenci, predstavljali su autorove vizionarske zamisli robota, letilica, podmornica, automobila... Za ukupno 90 dana, izložbu je videlo više od 100.000 ljudi, 30.000 u Nišu i 70.000 u Beogradu.

Fondacija je organizovala i Nacionalni konkurs za dizajn nameštaja, uz „logističku podršku“ Vlade Srbije i kompanije „Simpo“ iz Vranja. Na konkurs je pristiglo stotinak radova mladih dizajnera, a nagradni fond je iznosio 20.000 evra. Bila je organizator Nacionalnog konkursa za pozorišnu jednočinku. Priredila je niz značajni likovnih izložbi, među kojima i slika Paje Jovanovića i Olje Ivanjicki. Realizovala je nekoliko kulturno-humanitarnih projekata, od kojih i „Humanost u boji“, u okviru kojeg su mladi umetnici svojim radovima oplemenili nišku Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju. Uz podršku Filip Morisa, sagradila je ili renovirala pet galerija u Nišu, Beogradu i Novom Sadu. Mnoge od ovih projekata Đurić je sam sufinansirao.

Ko su još osnivači

Osnivači i članovi NAF-a su uz Laleta Đurića i Olja Ivanjicki, Jovan Ćirilov, Neda Arnerić, Gordana Suša, Tihomor Trivunac, Rada Đuričin, Đorđe Lalošević, Dragoš Stojanović, Mihailo Spasović i Borislav Gvozdenović.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.