Izvor: Nezavisne Novine, 20.Avg.2016, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko od sportista BiH ni blizu ličnog rekorda u Riju

Kratko su trajali i rezultatski neuspješni su bili nastupi sportista iz BiH na Igrama u Brazilu, a kada se podvuče crta malo ko od 11 predstavnika može biti zadovoljan nastupom, piše Glas Srpske.

U Olimpijskom komitetu BiH su se nadali da Igre u Riju mogu biti istorijske za ovu državu pošto su očekivali osvajanje prve medalje na najvećoj sportskoj manifestaciji. Međutim, ispostavilo se da su to bila nerealna očekivanja jer niko nije bio ni blizu tog uspjeha. Ono što bode >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << oči je da niko nije uspio ni popraviti svoj najbolji rezultat što bi za većinu bio odličan uspjeh.

Niko od 11 sportista nije ostvario previše zapažen rezultat i dok se to od većine nije ni očekivalo, pojedinci su razočarali, dodaje banjalučki dnevni list.

U prvom redu to se odnosi na atletičara Amela Tuku koji je prošle godine osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u trci na 800 metara. On je prošao kvalifikacije, ali je "zapeo" u polufinalu i tako završio takmičenje dosta ranije od očekivanog.

Drugi jak adut je bila džudistkinja Larisa Cerić, ali je ona doživjela pravi krah jer je zaustavljena već u drugom kolu koji joj je bio prvi i jedini meč. Teniser Damir Džumhur je takođe zaustavljen na prvoj prepreci, kao i njegov kolega Mirza Bašić od kojeg se i nije očekivalo da može nešto uraditi.

Razočarenje su bili i bacači kugle Mesud Pezer, Kemal Mešić i Hamza Alić i koji nisu bili ni blizu finala. Zauzeli su 24, 26. i 30. mjesto. Za mlade i talentovane plivače Mihajla Čeprkala (17) i Aminu Kajtaz (19) veliki uspjeh je bio sam dolazak u Rio i od njih se tek u budućnosti očekuju bolji plasmani. Njihovo ispadanje u kvalifikacijama i 37, odnosno 36. mjesto nije iznenađenje, a isto važi za Tatjanu Đekanović koja se takmičila u streljaštvu i zauzela 35. poziciju.

Iskusna Lusija Kimani je ostvarila cilj pošto je završila izuzetno tešku trku maratona, a na cilj je došla 116. Tako je najbrojnija delegacija BiH ikada doživjela rezultatski neuspjeh, što možda i ne čudi kada se zna u kakvim uslovima oni treniraju i sa kakvim se nedaćama bore. U prilog toj činjenici ide izjava Mesuda Pezera.

"Koliko nam je naša zemlja dala, dobro je i ovo što smo ostvarili. Dali smo sve od sebe i daćemo sve od sebe i u budućim takmičenjima", kazao je Pezer za Gls Srpske.

Sport u BiH je na niskim granama, kao i većina ostalih stvari, ali sportistima to ne može biti potpuno opravdanje za loše rezultate jer su takmičari iz susjednih zemalja dokazali da se može boriti protiv toga. Pojedini treniraju  ništa boljim uslovima, niti imaju velika finansijska sredstava, a opet su imali zapažene rezultate, pa čak su osvajali i medalje. Što se tiče ljudi u Olimpijskom komitetu BiH oni su zadovoljni urađenim.

"Čestitamo našim sportistima na nastupu i dostojnom predstavljanju BiH te im želimo mnogo sreće u narednim takmičenjima", saopšteno je iz komiteta.

(Glas Srpske)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.