Niko nije smenjen zbog samoubistva inspektorke

Izvor: B92, 31.Jul.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Niko nije smenjen zbog samoubistva inspektorke"

U Policijskoj upravi u Nišu nije bilo smena, udaljenja i pokretanja disciplinskih postupaka posle samoubistva inspektorke A.M., izjavio je Momčilo Vidojević.

Predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije Momčilo Vidojević je, na konferenciji za novinare, rekao da su održali sastanak sa načelnikom PU u Nišu Srđanom Grekulovićem i da su obavešteni da smena nije bilo, kao i da MUP i Direktorat policije, povodom tog samoubistva, čekaju izveštaj Višeg tužilaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Nišu.

Vidojević je napomenuo da je sastanak održan danas na poziv Grekulovića.

Vidojević je rekao da je skandalozno što nisu odmah posle tog slučaja preduzete mere udaljenja i unutrašnje kontrole.

On je dodao da je MUP morao da formira komisiju koja bi ispitala sve navode povodom smrti A.M (33).

Zamenik predsednika NPSS Miloš Jelenković je rekao da se predviđa da psihološka služba bude pod rukovodstvom načelnika policijskih uprava što je loše rešenje, već da mora da ostane nezavisna služba u sklopu MUP-a.

On je rekao i da će taj sindikat insistirati na ličnoj odgovornosti povodom slučaja A.M.

Jelenković je rekao da rukovodioci u policiji nisu obučeni da prepoznaju da li neko u njihovoj službi ima psihičke probleme ili probleme druge vrste kako bi blagovremeno preduzimali odgovarajuće mere.

On je izneo podatak da je u poslednjih 10 godine bilo oko 130 suicida u policiji. Poslodavac je dužan na osnovu zakona da uradi procenu rizika i suicid treba da bude uvršten u tu procenu kao problem, dodao je Jelenković.

A.M. je polovinom ove godine nađena mrtva na doljevačkom groblju, a njeno oproštajno pismo dostavljeno je Višem tužilaštvu u Nišu.

U Višem tužilaštvu Tanjugu je rečeno da je posle toga naložena obdukcija, toksikološko i balističko veštačenje.

Kada tužilaštvo dobije te izveštaje odlučiće da li ima elemenata za pokretanje istrage, rekao je Tanjugu portparol Višeg javnog tužilaštva Vladimir Stanojević.

Predstavnici NPSS ukazali su na nedovoljan broj policijaca u službi, na zastarelu opremu, na veliki broj prekovremenih sati rada i na predlog kojim se znatno pooštravaju uslovi za štrajk policajaca.

Podsećamo, mediji su spekulisali o tome da je smenjen veći broj rukovodilaca u Policijskoj upravi u Nišu zbog samoubistva inspektorke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.