Niko ne sme da se buni: Političari tvrde da im ne smeta Vučićev porez

Izvor: Blic, 15.Apr.2014, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko ne sme da se buni: Političari tvrde da im ne smeta Vučićev porez

Srpski političari tvrde da im ne smeta uvođenje novog poreza, koje je u razgovoru za "Blic" najavio budući premijer Aleksandar Vučić.

Novi porez za političare biće uveden zato što bi nakon ukidanja solidarnog poreza i lineralnog smanjenja plata u javnom sektoru za 10 odsto najviši državni funkcineri plaćali manji porez nego do sada, za razliku od običnih radnika koji će plaćati više. Primera radi, ministar sa primanjima od 130.000 dinara do sada je plaćao solidarni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << porez 15.500 dinara, dok bi smanjenjem plata za 10 odsto plaćao 13.000.

- Da bi se ispravila ova nepravda priprema se posebna mera kojom će svi državni funkcioneri biti više oporezovani od običnih radnika u javnom sektoru. Ne može nijednom državnom funkcioneru da se realno od plate oduzme manje nego nastavniku ili lekaru - kaže Vučić za “Blic”.

Prema najavama, očekuje se da dodatni procenat oporezivanja političara bude najmanje isti kao i svih drugih radnika u javnom sektoru. Tako da, ako smanjenje plata bude 10 odsto, najvišim funkcionerima od plate će biti odbijeno najmanje 20 odsto.

Dodatno oporezivanje političarima, bar tako tvrde, ne smeta. Aleksandar Antić, ministar saobraćaja u tehničkom mandatu, navodi za “Blic” da nema dileme da je Srbija u periodu u kome treba da se štedi.

- Najveće uštede mogu da se naprave u javnom sektoru. Ako je već tako, državni funkcioneri na najvišem položaju treba da podnesu i najveći teret - smatra Antić.

Ni aktuelni predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović nema ništa protiv većeg oporezivanja državnih funkcionera.

- Da bi Srbija izašla iz krize, neophodne su snažne i efikasne reforme. Samo tako možemo obezbediti zdravu i jaku ekonomiju, a građanima bolji život. Više ne možemo da trošimo ono što nismo zaradili - dodaje Stefanović za “Blic”.

U kabinetu predsednika Tomislava Nikolića kažu da “svi mi danas plaćamo cenu što su nas neki beskrupulozno pljačkali decenijama”.

- Neki od nas već pomažu onima koji je najpotrebnije. Što se mene tiče, na tih 20 odsto dodajte još 10.000 devojčicama bez roditelja. Perikle je rekao: „Šta vredi da je tebi dobro, ako ti država propada.” Propadaš i ti s njom. Isto mišljenje ima i predsednik Nikolić - navodi za “Blic” savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković.

Ekonomisti podeljeni oko najavljenog oporezivanja

Namera budućeg premijera Aleksandra Vučića da dodatno oporezuje najviše državne funkcionere neće doneti neke posebne uštede, ali treba da pokaže da svi snosimo isti teret najavljenih mera, ocenjuju ekonomisti.

- Tu efekat ne može biti gotovo nikakav. Prave uštede se ostvaruju na izdacima koji pokrivaju veliki broj korisnika. Najviše se može uštedeti na onima koji su najslabije plaćeni, to jest na penzionerima i na jednom broju onih koji su lošije plaćeni u javnom sektoru - rekao je Tanjugu ekonomista Ljubodrag Madžar nakon konferencije posvećenoj formiranju Komore malih i srednjih preduzeća.

On je dodao da se na visokim platama ne može mnogo uštedeti jer je broj primalaca visokih plata uvek ograničen i mali u odnosu na potrebne uštede.

- Međutim, takav potez će politički biti profitabilan i to govori u prilog tome da ono što je ekonomski i fiskalno zdravo i racionalno, nije politički isplativo - naveo je Madžar.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miodrag Zec ne podržava ovu meru i za Tanjug kaže da je svrsishodnije da ako Aleksandar Vučić misli da funkcioneri imaju visoke plate, treba da im se one smanje, a ne da im se uvodi porez.

Da je reč o minimalnim efektima takve mere slaže se i saradnik Bečkog instituta za ekonomska istraživanja Vladimir Gligorov, koji za Tanjug kaže da bi dodatno oporezivanje najviših funkcionera dalo minimalne efekte, ali da je ideja ove mere da se pokaže da smo "svi u istom čamcu i da svi na isti način snosimo teret onoga što treba da se uradi".

- Da bi obrazložili to što će smanjiti plate profesorima ili činovnicima, moraju da kažu da su smanjlili i svoje plate - objašnjava Gligogrov.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.