Nikita Milivojević za Blic: Nisam deo sistema gde se dele pare

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikita Milivojević za "Blic": Nisam deo sistema gde se dele pare

U impresivnom prostoru kraj Dunava u vili „Stanković“ od večeras pa do 3. jula biće održan treći pozorišni Šekspir festival.

Biće izvedene četiri predstave iz Velike Britanije, Grčke, Indije i Srbije, kao i koncert čuvene Marije Žoao iz Portugalije. Idejni tvorac i prvi čovek festivala Nikita Milivojević na početku razgovora podseća da je ta manifestacija deo evropske mreže Šekspirovih festivala:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Centar je u Gdanjsku, srećemo se barem jednom godišnje i to je izuzetno dragoceno. To je trenutak razmene ideja, predstava. Dođete lakše do informacija, jeftinije do predstava. Štitimo jedni druge, pomažemo se. Da nije toga teško da bih mogao da dovedem ove predstave koje će publika videti ili one koje je videla prethodnih godina.

Za jednu od posebnih poslastica ovogodišnjeg festival slovi koncert svetske zvezde Marije Žoao iz Portugalije koja se bavi Šekspirovim „Sonetima“:

- Nikad nismo ni čuli da je neko od slavnih Šekspirovih soneta napravio džez koncert. To je sjajna ideja. Mislim da je velika atrakcija i predstava „Bogojavljanska noć“ iz Indije. Režirao je Atula Kumara, u izvođenju Kompani teatra iz Mumbaja. Zaista je interesantno i inspirativno kako oni doživljavaju i izvode Šekspira, koristeći, recimo, svoje tradicionalne instrumente. „Bogojavljanska noć“ kao varijanta Hare Krišne. Uzbudljivo, nema šta.

Milivojević ističe da festival otvara čuveni Glob teatar sa predstavom „Dva viteza iz Verone“ u režiji Nika Bengala. Podsetimo, Glob je „Hamletom“ otvorio 2014. prvi Šekspir festival a saradnja je uspostavljena kada je Nikitina režija „Henrija VI“ sa izuzetnim uspehom izvedena u Glob teatru 2012. na Kulturnoj olimpijadi.

- Iz Grčke dolazi atinska trupa „C kao circus“ sa predstavom „Mera za meru“ u kolektivnoj režiji - veli Nikita Milivojević i dodaje:

- Kriza u Grčkoj napravila je neverovatnu revoluciju u pozorištu. Ljudi nemaju šta da rade, nemaju para i onda se skupe i urade predstavu. Žive za svoj projekat. Osećam da je potrebno da ih na neki način podržim u tome. To sve nastaje nekom sumanutom ljubavlju, bez dinara. Trupa je nezavisna, jako mlada. Oni se šale i poigravaju sa svim i svačim, sa sobom i životom, sa Grcima i svojom stvarnošću, pa i sa Šekspirom.

Kada je reč o domaćim predstavama, na programu je „Perikle“, prošlogodišnja produkcija Šabačkog pozorišta u Nikitinoj režiji. Jer, za novu predstavu nije bilo sredstava, a trebala je to biti „Bura“. Milivojević podseća da je „Bura“ poslednji Šekspirov komad.

- Ono što jako volim u „Buri“ jeste ta bajkovitost komada kroz koju zapravo sagledavate kako vam ostaje gorko osećanje u odnosu na gotovo neminovnu superiornu pobedu ljudske gluposti. Čovek uvek pokušava da teži pravednosti, humanosti, a onda vidite da stvari idu tako kako idu i ostaje vam to gorko osećanje. I mogućnost, odnosno izbor da na tom putu ostanete sebe radi. Treba težiti humanom i dobrom kad vidiš da glupost pobeđuje - kaže Nikita.

Upitan za konkurs Ministarstva kulture na kome nije prošao, odnosno nije dobio nikakva sredstva, Nikita Milivojević kaže:

- Zahvalan sam zbog toga. Lično, jer to pokazuje da nisam deo sistema u kom oni dele između sebe po principu ko je kome važan - što mi je drago. A s druge strane, drago mi je zbog Šekspir festivala koji postaje sve bitniji u i van granica.

Prateći program i pokrovitelji festivala

U okviru pratećeg programa 5. i 6. jula publika će moći da vidi studentske izvedbe "Magbeta" i Šekspirovog Hamleta pod nazivom "Biti ili ne biti". Prateći program “Olivije i Šekspir” biće održan u Kulturnom centru Novog Sada, a obuhvata predavanje upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandra Erdeljanovića i projekcije fimova u kojima je Šekspirove junake igrao slavni Lorens Olivije: “Henri V”, “Hamlet” i “Ričard III. Za Šekspir festival ove godine je izdvojeno 4 miliona dinara, dva manje nego prethodne godine. Pokrovitelji su Sekretarijat za kulturu APV, Opština Inđija, Ministarstvo kulture Republike Srbije i UNIQA osiguranje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.