Nikada-necete-pogoditi-sta-ovaj-krvavi-dvorac-zapravo-predstavlja

Izvor: medio.rs, 10.Avg.2014, 03:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikada-necete-pogoditi-sta-ovaj-krvavi-dvorac-zapravo-predstavlja

Srednjovekovni dvorac koji je za vreme Prvog svetskog rata predstavljao utočište vojske i zatvor za špijune, danas je pretvoren u jedan od najlepših spomenika tog vremena, a u novembru ove godine će predstavljati vrhunac umetničke lepote.

U spomen palim borcima Velike Britanije i u čast stogodišnjice okončanjaPrvog svetskog rata, kula “The Tower of London remembers” je na ideju umetnika Paula Kumisa bila okružena keramičkim cvetovima maka, u znak sećanja na žrtve >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << koji su izgubili svoje živote u tim krvavim sukobima.

Ovo umetničko delo koje je nazvano “Blood Swept Lands and Seas of Red” se sastoji od ukupno 888.246 veštačkog cveta maka koje je “posađeno” oko i na kuli, a svaki od njih predstavlja jednog vojnika koji je izgubio život tokom rata.

Prvi mak je zasadio Kravford Batler, čovek koji je proglašen najstarijim čuvarem ove kule, poznatiji kao Bifters.

“Sađenje” maka će se završiti 11. novembra ove godine, a kada se ceo projekat privede kraju, cveće će okružiti čitavu kulu.

Inače, u ovoj kuli je do kraja avgusta 1914. godine bilo regrutovanja više od 1.600 vojnika, gde su zasnovali “Fusiliers” i danas predstavlja jedan od muzeja posvećenih Velikom ratu. Takođe je služila i kao jedno od vojnih skloništa za čuvanje oružja.

Pored toga što je njene prostorije koristila vojska, ova istorijska tvorevina je jedno vreme predstavljala i zatvor za 11 špijuna, koji su dovedeni uLondon i bili ispitivani od strane narednika Sir Basil Tomsona, a kroz 24 časa su bili pogubljeni.

Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Nikada nećete pogoditi šta ovaj krvavi dvorac zapravo predstavlja

Izvor: Cafe.ba, 10.Avg.2014

Srednjovjekovni dvorac koji je za vrijeme Prvog svjetskog rata predstavljao utočište vojske i zatvor za špijune, danas je pretvoren u jedan od najljepših spomenika tog vremena, a u novembru ove godine će predstavljati vrhunac umetničke ljepote ..U spomen palim borcima Velike Britanije i u čast...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.