Nijedna rečenica pohvale Srbiji

Izvor: B92, 27.Nov.2014, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nijedna rečenica pohvale Srbiji"

Članovi Evropskog parlamenta iz Hrvatske sprečili su ublažavanje teksta rezolucije o Vojislavu Šešelju, piše portal večernji.hr.

Želju da bar se bar jednom rečenicom pohvali Vlada Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom izneo je šef delegacije EP za odnose sa Srbijom Eduard Kukan, međutim to su sprečili hrvatski evroparlamentarci na čelu sa inicijatorom rezolucije Andrejem Plenkovićem iz HDZ.

“Zadovoljna sam tekstom rezolucije. Opet naglašavam, do ovoga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne bi ni došlo da se srpska vlada ogradila od onoga što Vojislav Šešelj javno govori“, kaže Ruža Tomašić, poslanica Evropskog parlamenta.

Kukan je bio saglasan sa tim da tekst rezolucije o Šešelju treba da bude što kritičniji.

“Njegove izjave o Vukovaru, ali i o ubijenom srpskom premijeru Zoranu Đinđiću grozne su i neprihvatljive, ali ja se zalažem da rezolucija bude oprezna i ne preteruje u kritici vlade Srbije i Tribunala u Hagu. Ne bih išao tako daleko da na temelju situacije sa Šešeljem dovodimo u sumnju spremnost Vlade Srbije da ide evropskim putem. To bi bilo previše. Takođe, nije primereno da EP kritikuje jedan nezavisni međunarodni sud“, naveo je Kukan.

Usaglašeni nacrt rezolucije, poziva srpske vlasti da osude Šešeljev govor mržnje, ali i da pokrenu istragu o tome je li Šešelj prekršio srpske zakone nakon povratka iz Haga.

Ipak, rezolucija “podržava sve političke stranke, nevladine organizacije i osobe u Srbiji koji se bore protiv govora mržnje”.

Paralelno s inicijativom u Evropskom parlamentu, i donošenjem deklaracije u hrvatskom Saboru u vezi sa puštanjem Šešelja na slobodu, Hrvatska pritiska Haški sud i preko Saveta bezbednosti UN koji je taj sud i osnovao.

Naime, kako je na sednici Vlade Hrvatske izvestila njena prva potpredsednica Vesna Pusić, 10. decembra na sednici SB raspravljaće se o radu Haškog suda, u raspravi će učestvovati i Hrvatska, a predloženo je i Evropskoj uniji da učestvuje u raspravi iako u takvim raspravama obično to ne čini, navodi večernji.hr.

“Juče sam razgovarala s visokom predstavnicom EU za spoljne poslove Federikom Mogerini o važnosti učestvovanja predstavnika EU u raspravi u SB. Nadam se da ćemo podstaći kolege iz Unije da se uključe i da se zatraži od vlasti u Srbiji da se distanciraju od takvih izjava, upravo zato da potvrde evropski put i koliko je moguće neutralizuju negativni efekat koji ekscesno ponašanje ima na odnose u regiji“, rekla je Vesna Pusić, koja se i prethodno nekoliko puta oglašavala o povratku Vojislava Šešelja u Srbiju.

Poslanici Evropskog parlamenta će se danas izjasniti o rezoluciji o Vojislavu Šešelju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.