Izvor: Nezavisne Novine, 12.Apr.2016, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nigerija: Alarmantan broj djevojčica bombaša samoubica

NAJROBI - Napadi djece bombaša samoubica (uglavnom devojčica), pripadnika Boko Haram grupe, porastao je tokom prošle godine 11 puta.

Djeca bombaši samoubice su uglavnom osmogodišnjaci, devojčice koje napade izvode u školama i tržnim centrima širom Zapadne Afrike.

Samoubilački napadi su se proširili izvan granica Nigerije, sa sve većim brojem napada djece koja bombe kriju ispod majce ili u korpici, prenosi Rojters.

"Upotreba djeca, naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << djevojčica, kao bobaša samoubica je postala alarmantna karakteristika ovog sukoba. Boko Haram vaspitava djecu da se ljepljenjem bombe na svoje tijelo okreću protiv sopstvene sredine a za neke se pretpostavlja da nisu ni znali da nose bombu", ocijenio je Loran Duvilier, regionalni portparol UNICEF.

"Za vrijeme konflikta 2014. godine bilo je četiri napada koje su izvela djeca. Prošle godine ih je bilo 44, uglavnom u Kamerunu i Nigeriji" rekao je portparol UNICEF-a.

"Nije jasno kako Boko haram natjera devojčice da sprovedu napad, ali one koje su silovane su psihološki oštećene i tako podobne za poslušnost u svakom obliku" navodi se u saopštenju SAD vojske, prenosi Tanjug.

Amnesti internešenel procjenjuje da je Boko Haram kidnapovao oko 2.000 žena i djevojčica od 2014. godine, koje koriste kao seksualne robove i bombaše samoubice.

"Tri četvrtine bombaša samoubica su djevojčice a oteti dječaci su primorani da napadnu svoje porodice kako bi dokazali da su odani Boko haramu", navodi se u saopštenju UNICEFa.

Hjuman Rajts Voč je danas potvrdio da "skoro milion nigerijske djeca propušta obrazovanje zato što je Boko Haram uništio više od 900 škola i streljao više od 600 nastavnika", prenosi Rojters.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.