Neverovatan poduhvat italijanskog lekara: Prvo presađivanje ljudske glave

Izvor: NaDlanu.com, 28.Mar.2015, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatan poduhvat italijanskog lekara: Prvo presađivanje ljudske glave

Neurohirurg je ubeđen da će se pacijent probuditi sa istim glasom, i izrazom lica, a moraće ponovo da nauči da hoda

Prva transplantacija ljudske glave, kod koje bi se uspešno spojili mozak i kičmena moždina dva različita pacijenta, uskoro bi mogla da se izvede u praksi. Italijanski neurohirurg Serđo Kanavero planira da ovu revolucionarnu operaciju uradi za dve godine.

Transplantacija glave bi prvenstveno pomogla osobama sa degenerativnim bolestima nervnog i mišićnog >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << sistema, kao i onkološkim pacijentima. Lekar, koji je neobičnu i kontroverznu ideju izneo još 2013. godine tvrdi, da danas postoje tehnologije, koje su neophodne da bi se ovaj naum i ostvario. Detalje operacije će objaviti na konferenciji asocijacije American Academy of Neurological and Orthopaedic Surgeons (AANOS) u Merilendu ove godine, a prvu operaciju planira da uradi već 2017. godine.

Revolucionarnoj intervenciji će prethoditi rashlađivanje glave primaoca i tela davaoca (za koga je utvrđeno da je moždano mrtav), da bi se na taj način produžio period preživljavanja ćelija bez kiseonika. Obe glave će se ukoniti sa tela istovremeno, uz pomoć ultraoštrog sečiva koje će ostaviti ravne ivice. Kičmena moždina će se spojiti uz pomoć jedinjenja polietilen-glikol, a povezaće se i glavni krvni i nervni sudovi.

Nakon presađivanja pacijent će biti uveden u komu, a ovaj period će trajati oko četiri nedelje, dok telo i glava dovoljno ne srastu. Neurohirurg je ubeđen da će se pacijnet probuditi sa istim glasom, i izrazom lica, a moraće ponovo da nauči da hoda, za šta će mu, veruju stručnjaci, biti potrebno do godinu dana.

Pokušaji da se transplantira glava do sada su rađeni samo na životinjama. Najpoznatiji je pokušaj doktora Roberta Dž. Vajta 1970. godine, koji je presadio glavu jednog majmuna na telo drugog. Uspeo je da sačuva mozak, koji je nakon operacije dobro funkcionisao, i da pričvrsti glavu na telo drugog primata. Majmun je preživeo intervenciju, a imao je i čula kao što su miris, vid, sluh i ukus. Imuna rekacija koja je usledila dovela je do toga da je majmun nakon devet dana uginuo.

- Danas smo već na nivou razvoja kada je intervencija sa gledišta tehničke opremljenosti omogućena - rekao je dr Kanavero za časopis "Nju sajntist". - Ali, ako društvo bude protiv, ja neću uraditi ovu operaciju.

Iako su stručnjaci iz medicinske struke skeptici po ovom pitanju, ne isključuju činjenicu da je ovu intervenciju moguće uraditi.

- Ako bi se transplantacije glave i radile, bio bi to samo u iznimnim slučajevima - istakla je dr Patricija Skripko, neurolog zdravstvene organizacije u Kaliforniji. - Ne bi to funkcionisalo po sistemu - star sam, imam artritis, trebalo bi da pronađem telo, koje je bolje i lepše od mog.

Više komentara se očekuje nakon letnje konferencije u SAD. Italijanski lekar već sada pravi spisak dobrovoljaca, koji bi hteli da učestvuju u ovom projektu.

Nadlanu / izvor: Novosti

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.