Netanijahu: Eliminisati rasizam u Izraelu

Izvor: Blic, 04.Maj.2015, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu: Eliminisati rasizam u Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je danas da rasizam u zemlji mora biti eliminisan, nakon nasilnih demonstracija pripadnika zajednice izraelskih Etiopljana protiv diskriminacije i brutalnosti policije.

Netanijahu se sastao s liderima te zajednice i s izraelskim vojnikom poreklom iz Etiopije, koga su tukli policaci, što je i izazvalo napetost.

Obraćajući se popodne izraelskom parlamentu - Knesetu, Netanijahu je rekao da je Izrael odlučan da izmeni situaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za izraelsku etiopsku zajednicu nakon dva nasilna protesta u Jerusalimu i Tel Avivu i tvrdnji o rasizmu i brutalnosti.

" Izraelska policija je odlučna da izmeni situaciju u svakom pogledu", rekao je on na ceremoniji povodom rođendana oca cionizma Teodora Hercla, dodavši da su date instrukcije da se to postigne i nema sumnje u uspeh.

"Svi mi shvatamo da postoji potreba i vrednost toga. Borićemo se svom našom moći protiv rasizma i diskriminacije. Izraelci poreklom iz Etiopije su Izraelci u svakom pogledu," istakao je Netanijahu.

Hiljade Izraelaca etiopskog porekla protestovalo je u nedelju u Tel Avivu i na kraju se sukobilo s policijom.

Protesti su počeli mirno ali su postali nasilni kada je pala noć.

Neki demonstrati su bacali kamenice, boce i stolice na policajce i okolne radnje i restorane i pokušavali da uđu u gradsku kuću, a policija ih je rasterivala suzavcem, šok bombama i jurila ih jašući na konjima.

Najmanje 56 policajaca i 12 demonstranata je ranjeno.

Netanijahu se sastao sa Damasom Pakadehom koga su prošle nedelje istukla dva policijska oficira u predgrađu Tel Aviva.

Rekao je vojniku da je šokiran snimkom. Nakon toga se premijer sastao s liderima etiopske zajednice u Izraelu, istakavši: "Moramo stajati zajedno protiv fenomena rasizma, osuditi ga i eliminisati.

Jedan od policajaca koji je tukao vojnika je dobio otkaz, a drugi je suspendovan, izjavio je policijski potrparol Miki Rozenfeld za BBC. Istraga je u toku.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.