Nestašice lekova neće biti

Izvor: B92, 27.Nov.2014, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nestašice lekova neće biti"

Lekovi će od početka godine pojeftiniti, a ne poskupeti, a participacija za lekove sa A liste neće biti viša od 50 dinara, kaže direktor RFZO Momčilo Babić.

Babić je poručio i da neće biti nestašice lekova.

"Samo nešto manje od pet odsto proizvođača nije prihvatilo nivelisanje cena. Otuda Fond ne očekuje poremećaje na tržištu, a ukoliko bi došlo do nekih veštački izazvanih nestašica, spremno ćemo reagovati", rekao je Babić za Danas.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napominje da je spreman je paket mera ukoliko i kad dođe do nestašice, ali da takav scenario ne očekuje.

Govoreći o novom pravilniku o lekovima koji stupa na snagu početkom naredne godine, Babić je rekao da je neophodan red na tržištu lekova i da građani više neće plaćati nerealno visoke cene lekova kako je to činjeno godinama, kada je Srbija, zbog lošeg poslovanja, iste lekove plaćala i višestruko skuplje od zemalja u regionu i u Evropi.

Kako ističe, na osnovu sniženja cena lekova na listama A, A1, B i C očekuje se godišnja ušteda od preko pet milijardi dinara, dok ukupna ušteda za osigurana lica sniženjem cena lekova sa liste A1 iznosi čak 800 miliona dinara na godišnjem nivou.

Deo sredstava ostvarenih uštedama u procesu realnog nivelisanja cena lekova biće preusmeren na uvođenje inovativnih lekova, za koje do sada nije bilo sredstava, rekao je Babić.

On je naveo da participacija za lekove sa A liste ostaje 50 dinara.

"Želja nam je da u narednom periodu, od godinu i po do dve, ni za jedan lek pacijent ne mora da plati veće učešće od 100 dinara. Primenom novog pravilnika učešće kod nekih lekova će biti umanjeno za 50 odsto, kod nekih i za više od 50 odsto. Nove cene će se uspostaviti od 1. januara naredne godine, kada pravilnik stupi na snagu", rekao je Babić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.