Neobična udruženja u Srbiji (2): Hedonizam jača organizam

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2017, 04:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neobična udruženja u Srbiji (2): Hedonizam jača organizam

Kada čujemo reč hedonizam, većina nas pomisli na luksuzna putovanja, restorane i slična skupa interesovanja koja sebi ne možemo da priuštimo.

Ipak, Asocijacija autentičnih hedonista (AAH) iz Beograda koja broji više od 5.500 članova dokazuje da uživanje ne mora da košta.

Prema njima, hedonista je svaki čovek koji može sebi da priušti šetnju sa voljenom osobom, veče uz dobru knjigu, gledanje omiljene serije uz kokice, popodnevnu dremku, slušanje kvalitetne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << muzike, ručak sa porodicom i mnogo drugih svakodnevnih uživanja. Dragan Đorđević, osnivač ovog udruženja i glavni hedonistički menadžer, kaže da je samo pitanje volje da li ćemo izabrati da u životu uživamo.

- Mnogi od silnih problema koji pritiskaju sa svih strana ne pronalaze zadovoljstvo u svakodnevnim malim radostima. Ukoliko odlučimo da uživamo, tako će i biti - objašnjava Dragan Đorđević.

Kako on kaže, nije reč o nekakvom elitističkom udruženju čiji članovi imaju avione i jahte.

- Mi svi živimo u Srbiji, obični smo ljudi koji žive sa svakodnevnim problemima sa kojima se susreću svi građani. Ali, nedostatak novca nas ne sprečava da nađemo način da nam život bude malo lepši. Upali smo u kolektivnu depresiju, sve nam se čini nemogućim, ne vidimo svetlost na kraju tunela. Ali, ako mi sami ništa ne uradimo za sopstveni život, teško da će se neko drugi potruditi oko nas. Svako od nas može da napravi neki minimalni pomak kojim će učiniti svoj život bar malo srećnijim. A sreća ne košta, iako mnogi od nas tako ne misle - rekao je Dragan.

Ovo udruženje osnovano je 2005. godine. Da biste postali član, postoji samo jedan uslov, morate voleti uživanje. Pre tri godine osnovana je i Akademija hedonističkih uživanja na kojoj članovi od profesionalaca mogu učiti više o oblastima koje ih zanimaju, poput kuvanja, automobilizma, plesa i raznih drugih veština. Misija Asocijacije autentičnih hedonista jeste da svi na svetu shvate da su hedonosti.

- Tu smo da zajedno otkrijemo naše hedonizme. Mi zastupamo kvalitet bez kompromisa, doslednost i ljubav. Hedonizam jača organizam - objašnjava hedonistički moto Dragan Đorđević.

Mesečna članarina za AAH iznosi jedan evro, a novac od članarina ulaže se u organizovanje dobrotvornih akcija.

- Organizovali smo nekoliko dobrotvornih golf turnira, na kojima smo prikupljali novac za lečenje dece koja boluju od leukemije i lečenje osoba

sa invaliditetom - kaže Đorđević.

On ističe da uživanje ne može biti potpuno ukoliko ga ne podelimo sa drugima.

- Pravi hedonista će uvek pomoći i učiniti nečiji dan makar malo lepšim - kaže Đorđević.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.