Izvor: Nezavisne Novine, 30.Maj.2016, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenadu Grujičiću uručena nagrada ''Zlatni prsten''

SREMSKI KARLOVCI - Međunarodnu nagradu ''Zlatni presten'', za sveukupni stvaralački opus, u Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije, laureatu Nenadu Grujičiću, svečano je uručio prof. dr Hristo Petreski, predsednik žirija ovog visokog priznanja čiji su osnivači izdavačka kuća ''Feniks'' iz Skopja i Fondacija za prezentaciju i afirmaciju kulture i nauke ''Makedonski prezent''.

Među dosadašnjim dobitnicima ovog visokog priznanja nalaze se pjesnici i pisci iz Engleske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Japana,  Turske, Ukrajine, BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Nenad Grujičić objavio je dosad četrnaest knjiga pjesama,  sedam izbora poezije, sedam knjiga eseja,  kritika i polemika, dvije knjige pripovjedaka, jedan roman,  dvije drame i četiri antologije i panorame poezije. Dobitnik je dvadeset prestižnih nagrada i priznanja, poezija mu je prevedena na devetnaest jezika. Bio je predsednik Društva književnika Vojvodine, osnivač Međunarodnog salona knjiga i Dana Laze Kostića u Novom Sadu,  dugogodišnji je direktor Brankovog kola.

Predsednik žirija međunarodne nagrade ''Zlatni presten'', prof. dr Hristo Petreski istakao je značaj Grujičićevog pjesničkog djela i njegovog ukupnog kulturnog djelovanja u Srbiji, regionu i šire. Pojavom prve knjige Nenada Grujičića ''Maternji jezik'' (1978), naglasio je Petreski,  najavljen je originalan pjesnički talenet, koji se u potonjim razvio u bogatu lepezu slobodnog i vezanog stiha, u  najrazličitijim darovima i rezultatima sa svjetlosnim odjecima u drugim jezicima i kulturama.

Prije dvije godine, uz prevod Grujičićeve poezije u knjizi ''Neko mi uze reč'' na makedonskom jeziku, njegova poezija je pronašla svoje mjesto i u drugim jezicima. Posebnu tačku na istraživačkom planu zauzima Grujičićeva kultna knjiga narodnog blaga ''Ojkača'', koja predstavlja korektivni faktor usvojenih elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa sa Balkana, upisanog na liste Uneska. I Grujičićevi zapaženi rezultati sa institucijom Brankovo kolo predstavljaju rijetku misiju i primjer odane posvećenosti srpskoj poeziji i kulturi kroz vrijeme i prostor.

U nadahnutom slovu povodom nagrade ''Zlatni prsten'' za ukupni stvaralački opus, Nenad Grujičić je rekao: ''Zahvaljujem uglednim prijateljima iz Makedonije, koji su ovih dana boraveći na 'Danima slovenske pismenosti i kulture' i 'Danu Ćirila i Metodija'' u  Beogradu, a potom na 'Sterijinom pozorju' u Novom Sadu, radosno došli u najstariju srpsku gimnaziju u Sremske Karlovce, da mi na mom domaćinskom pragu svečano uruče visoko međunarodno priznanje iz Makedonije, 'Zlatni prsten' za životno delo. Ganut sam do lirskog trepeta duše takvim činom moje pesničke sabraće iz Skopja. Poznato je u mnogim tradicijama da su vitezovi nosili zlatno prstenje, pa ovaj čin na simboličnom planu doživljavam i kao ustoličenje u viteški red pesnika na Balkanu i u Evropi.

Sećam se daleke 1979. godine kada je o mojoj prvoj knjizi pesama 'Maternji jezik', u istaknutom makedonskom književnom časopisu 'Sovremenost', u junskoj svesci, svoj tekst pod naslovom 'Pesničke opservacije' objavio upravo Hristo Petreski.  Bio je to izuzetan gest mog generacijskog ispisnika na drugom slavenskom jeziku, gest danas istaknutog pesnika koji mi je, gle čuda, svečano uručio 'Zlatni prsten' iz Makedonije u Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije,  koja za srpsku i druge kulture predstavlja svojevrsnu Vavilonsku kulu jezika.  Kao moja najnovija nagrada za stvaralački opus, ovaj 'Zlatni prsten' kruniše auru dosadašnjeg zemnog poslanja, i priziva prve dve nagrade koje sam dobio upravo u vreme izlaska 'Maternjeg jezika'. To su 'Brankova nagrada Matice srpske' (1978) u Novom Sadu i 'Pečat varoši sremskokarlovačke' (1979) na Stražilovu.

Ove nagrade uvele su me i dovele u Brankovo kolo, u mitski oreol  Branka Radičevića, u zlatonosni sjaj pesničkog jezika. U ovoj istoj čuvenoj Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije, pre nekoliko godina dobio sam i nagradu 'Pavle Marković Adamov', koja nosi ime po osnivaču i prvom uredniku lista 'Brankovo kolo' koji je izlazio u Sremskim Karlovcima od 1895. do 1914. godine, po intelektualcu, piscu i profesoru Karlovačke gimnazije, koji je zasnovao i uredio ovu biblioteku. Pesnički 'Zlatni prsten', jedan od koncentričnih krugova najvažnijih priznanja, definiše i pojašnjava moje dosadašnje stvaralačko putešestvije i nema sumnje, na mojoj ruci, braniće me od uroka i nečistih energija.''

U umjetničkom dijelu programa, u čast laureata, svoju poeziju govorili su pjesnici, gosti iz Makedonije, Trajče Kacarov i Hristo Petreski.  Nastupili su zatim talentovani pjesnici-đaci Karlovačke gimnazije: Anastasija Bijelić (nova dobitnica nagrade za mlade ''Desanka Maksimović''), Emilija Palamarević i Franciska Bos. Moderator programa u Karlovačkoj gimnaziji bila je mlada književnica Marija Sloboda.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.