Nemci zovu radnike - dnevnica 150 EUR

Izvor: Press, 24.Mar.2017, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci zovu radnike - dnevnica 150 EUR

Za branje špargli dnevnica se kreće i do 150 evra, međutim ako želite da se bavite ovim poslom bilo bi dobro da znate nekoliko važnih činjenica o tome.
Foto:B92.net
Od ove godine ovaj posao plaća se minimalno 8,60 evra bruto po satu, nešto više nego prošle.
Međutim, hrvatski mediji su baratali podacima i o zarađenih 150 evra dnevno. Oni koji imaju iskustvo sa branjem špargli odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << su upozorili da je suma od 150 evra (1150 kn) prenaduvana. Branje špargli za nemačke uslove je slabo plaćen posao. 

Dok ne radite, živećete i spavati u zajedničkim prostorijama s drugim radnicima. Imaćete i zajedničke sanitarne čvorove i tuševe. Smeštaj nije svuda jednak, ali jedno je svima zajedničko - nigde nije luksuzan. 

Od plate se odbijaju troškovi koje poslodavac ima za vas – ručak (ako vam ga on osigurava) i smeštaj. Takođe, iz satnice koja će vam se platiti isključite pauzu jer se ona u Nemačkoj - ne plaća. 

Radni dan uglavnom traje 12 do 13 sati. Može se uzeti jedna ili dve pauze od 15 minuta za jelo, koje se zatim odbiju od ukupnih radnih sati. U izuzetnim slučajevima, kada šparoge po toplijem vremenu brže rastu pa ih ima mnogo, radi se i do 20 sati. S druge strane, ako pada kiša, može se raditi tek četiri sata do pet sati. Posao je vrlo težak, radi se i nedeljom i praznicima, a kako za branje špargli treba biti stalno sagnut, posao je samo za one koji nemaju problema s leđima. 

Špargle se beru uglavnom između aprila i juna, u zavisnosti od vremena. Međutim, kako su temperature u februaru bile blage, sezona je ove godine već počela. 

Reč je o poslu koji uglavnom obavljaju radnici koji nisu iz Nemačke, a poznavanje nemačkog jezika nije mnogo važno, odnosno, nije preduslov da bi ovaj posao mogao da se obavlja.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.