Nemački ekspert: Teroristi će nas ubijati još najmanje 20 godina

Izvor: Vesti-online.com, 27.Avg.2014, 06:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački ekspert: Teroristi će nas ubijati još najmanje 20 godina

Teroristička organizacija Islamska država, koja šokira svet svojom brutalnošću i zločinima, još dugo će biti pretnja Evropi, tvrdi renomirani ekspert za terorizam, Nemac Peter Nojman. On očekuje da bi ta opasnost mogla da potraje sigurno još narednih 20 godina.

Opasnost: Pripadnici Islamske države

 

Profesor Nojman, koji predaje na londonskom Kings koledžu, kaže da to ne znači da će se "danas ili sutra desiti teroristički napad na Berlin", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ali će najmanje dve decenije jedna cela generacija biti "ugrožena nastajanjem nove, mlade Al Kaide". Ovakav razvoj događaja ga podseća na Avganistan, kada je 80-ih godina prošlog veka nastala Al Kaida, koja je potom više od dve decenije okupirala svet.

Islamska država (IS) već broji oko 50.000 boraca, uglavnom mladića (neki imaju tek po 17 godina). Oko 20.000 njih dolazi iz drugih zemalja, pretežno sa arapskog prostora. Radikalniji su od Al Kaide i poznati su po surovosti u borbama u Siriji i Iraku. Samo prošlog vikenda su likvidirali više od 300 pripadnika druge opozicione formacije.

Oko 2.400 ovih islamista dolazi sa Zapada, od toga nekih 2.000 iz Evrope. Među njima je 300 do 400 Nemaca, 400 Britanaca, 600 Francuza, 500 Belgijanaca. Ti džihadisti čine najbrutalnije zločine jer su naročito ideološki motivisani mržnjom prema Zapadu, izjavio je Nojman za "Bild".

Ovaj ekspert računa s tim da će neki od njih pre ili kasnije postati teroristički aktivni po povratku u svoje zapadne domovine. Problem za Nemce je što su "njeni" džihadisti uglavnom državljani te zemlje, što je status koji nosi određene privilegije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.