Nema volje za decentralizaciju

Izvor: B92, 19.Apr.2012, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema volje za decentralizaciju"

Novi Sad -- U Srbiji, sem demagoške, ne postoji politička volja za decentralizaciju zemlje, jer "niko ne želi da deli plen" sa nižim nivoima vlasti, kaže Aleksandar Popov.

Direktor Centra za regionalizam je to izjavio na tribini "Centrale i decentralizacija" u Novom Sadu

Decentralizacija još nije jedna od pet ključnih tema u Srbiji, što nije dobro, jer je ona jako važna, a ekonomski pokazatelji govore da je naša zemlja prilično centralizovana, rekao je ekonomista >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Miroslav Prokopijević.

"Decentralizacija u Srbiji postoji u malom stepenu, u smislu Vojvodine, opština, gradova, mesnih zajednica, ali to nije dovoljno", rekao je Prokopijević i dodao da bi trebalo da više nadležnosti pređe na lokalni nivo.

S druge strane, književnik Laslo Vegel smatra da decentralizacija danas u Srbiji nije moguća, osim u ekonomiji, ali, kako kaže, "Srbiju je pred ekonomski kolaps dovela upravo centralizacija".

Decentralizaciju kao motiv imaju i pojedine političke stranke, međutim, po njegovom mišljenju, "slogani i programi više liče na liriku".

"Ako govore u lirici, onda neće moći da naprave Ustav, a bez promene Ustava, sve priče o decentralizaciji su bajka", dodao je on.

Govoreći o decentralizaciji u kulturi, Vegel kaže da je intelektualna elita zapravo vrlo slična političkoj jer, kako je dodao, nema puno savremenih romana i pisaca koji se delima bore protiv autokratskih struktura.

"Decentralizacija u našoj zemlji slabo prolazi kao tema, bilo kod političara koji su na vlasti, bilo onih u opoziciji, jer računaju da će i oni jednoga dana doći na vlast, a niko neće da deli vlast sa nižim nivoima, pogotovo dok traje tranziciona pljačka", rekao je Tanjugu uoči početka tribine direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

S druge strane, prema njegovom mišljenju, političari imaju uporište i u istraživanju javnog mnenja jer, kako je objasnio, prema Cesidovom istraživanju od pre više od pola godine, "ne postoji značajnije raspoloženje za pravu decentralizaciju".

Naime, po tom istraživanju, 70 odsto ispitanika se izjasnilo za decentralizaciju, to jest, za jačanje lokalne samouprave, kako se obično razume decentralizacija, ali dubinski gledano, manje od četvrtine je podržalo jačanje srednjeg nivoa vlasti i jačanje autonomije Vojvodine.

"Dakle, tu postoji strah od novog 'rastakanja' države jer, eto, otišle su nam Krajina, Crna Gora, Kosovo, otići će i Vojvodina, a političari se uopšte ne trude da razvejavaju takve strahove, već ih podgrevaju, naročito naprednjačko-narodnjački blok, koji na toj priči ubira jeftine političke poene", obrazložio je Popov.

Jedina šansa za decentralizaciju, ocenjuje on, jeste ulazak u EU, kada će se prihvatiti prinicipi koji tamo vladaju, da je to zajednica država bez granica, a prirodno stanje su regioni.

"Bitno je da se priča o decentralizaciji realizuje i da prestane da bude kampanjsko pitanje, a do toga je put dosta dugačak, jer podrazumeva bitne ustavne promene", rekao je Tanjugu uoči tribine novinar Teofil Pančić i dodao da za to treba da postoji politička volja, ali i sazrevanje svesti da decentralizacija ne znači rascep zemlje.

Pančić smatra i da u Srbiji ne postoje istorijske pokrajine, osim Vojvodine jer, kako je dodao, "mi prosto nemamo kulturu pokrajina u užoj Srbiji".

"Dok se ne razbiju sve te političke, kulturološke i mentalne barijere, proći će godine, možda i decenije, ali je bitno da ta priča opstaje u javnosti i da dobija na političkoj težini", smatra on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popov: Nema volje za decentralizaciju

Izvor: Blic, 19.Apr.2012

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je večeras da u Srbiji, sem demagoške, ne postoji politička volja za stvarnu decentralizaciju zemlje, jer "niko ne želi da deli plen" sa nižim nivoima vlasti. ..Popov je na tribini u Novom Sadu rekao da je i dalje u toku "podela tranzicionog...

Nastavak na Blic...

Priče o decentralizaciji su bajka

Izvor: Šumadija Press, 20.Apr.2012, 12:32

Decentralizacija još uvek nije jedna od pet ključnih tema u Srbiji, što nije dobro jer je ona jako važna, a ekonomski..

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.