Nema više tajni, svi znaju šta su slabosti u društvu

Izvor: B92, 28.Jul.2017, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema više tajni, svi znaju šta su slabosti u društvu"

Čak i za regionalne standarde, makedonski premijer Zoran Zaev ima obeshrabrujuću listu zadataka koje mora da obavi, piše briselski Politiko.

Kako se navodi, kao i većina balkanskih komšija, Makedonija je među najsiromašnijima u Evropi i pati od organizovanog kriminala, korupcije i manjka vladavine prava.

Politiko piše da je pred Zaevim da reši spor sa Grčkom oko imena, koji blokira put ka Evropskoj uniji i NATO, problemi sa Bugarskom oko istorije i jezika, teški >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosi dve najveće etničke grupe, kao i glomazni državni aparat, uglavnom lojalan prošlom režimu.

“Politčari su u prošlosti pokazali da mogu da zloupotrebe sistem. Nadam se da ćemo organizovati društvo na drugačiji način, sa više demokratije, slobode i pravde.

Višegodišnji gradonačelnik Strumice će morati da nađe nešto više od nade da bi napravio progras u državi.

“Politička kriza je pokazala katastrofalno stanje našeg društva. Nema više tajni o tome, svi znaju šta su slabosti u sudstvu, državnim institucijama, bezbednosnim službama, medijima... Sve je to sređeno u normalnim državama. Mi to stanje nemamo“, naveo je Zaev.

Zapad je uz Zaeva, konstatuje Politiko i citira jednog zapadnog diplomatu koji je istakao da je novi premijer najbolja prilika za Makedoniju ikada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.