Nema više krštenica

Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2015, 06:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više krštenica

Čekanje u redovima i plaćanje takse za uverenje o državljanstvu i izvode iz matične knjige rođenih ili venčanih konačno će postati prošlost. Prema Nacrtu zakona o opštem upravnom postupku koji narednih dana treba da usvoji Vlade Srbije, građani neće morati državnim institucijama više da dostavljaju krštenice i uverenja koje država već poseduje, već će državni organi morati međusobno da sarađuju i razmenjuju ova dokumenta.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << samouprave kažu da se očekuje da će primena ovog zakona početi već početkom 2016. godine.

- Ovaj zakon predstavlja važno ogledalo države prema građanima, koje se posebno posmatra kroz prizmu modernizacije države, reforme javne uprave i opšteg ekonomskog oporavka zemlje. Prioritet moraju biti građani. Činovnici i državni službenici će morati da promene svest. Ovaj zakon predstavlja snažan zamajac promena, mehanizam dugo očekivane politike transformacije javne uprave u servis građana - kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave na čijem čelu se nalazi predsednica Vlade Srbije Kori Udovički.

Ovaj zakon odnosiće se na sve državne organe, pa tako i na konzularna predstavništva gde su do sada građani za izdavanja uverenja i izvoda plaćali prosečno oko trideset evra.

Prema ovom Nacrtu, javne institucije neće moći različito da tumače iste zakone, kao i da donose različite odluke u istim situacijama, pa će tako građani moći da se žale sudu ukoliko je prema njima postupano drugačije nego prema nekome drugom.

Do sada, taksa za izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih ili venčanih koštala je u Srbiji 3,33 evra, a uverenja o državljanstvu 5,8 evra. Primenom novog zakona, taksa se više neće plaćati, pa će građani prilikom izdavanja lične karte moći da uštede oko 17 evra, a prilikom izdavanja pasoša oko 25 evra. Ušteda za Srbe u dijaspori će biti još veća, jer će oni oslobađanjem taksi sačuvati oko 65 evra.

Osim uštede novca, ljudi u Srbiji će znatno štedeti vreme koje su do sada trošili čekajući na različitim šalterima. U Ministarstvu su napravili analizu, prema kojoj se proračunava da će građani zbog manje čekanja u redovima uštedeti oko 12 evra, koliko se u proseku plaća za sedam sati rada u Srbiji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.