Nema osnova za puštanje na slobodu nakon dvije trećine kazne

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Mar.2015, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema osnova za puštanje na slobodu nakon dvije trećine kazne

BANJALUKA - Pomoćnik ministra pravde Republike Srpske u resoru za izvršenje krivičnih sankcija Pero Dunjić izjavio je da u Srpskoj trenutno ne postoji zakonski okvir da osuđena lica za ratne zločine, po automatizmu, nakon izdržane dvije trećine kazne zatvora izađu na slobodu.

"Kod nas u Zakonu se navodi da osuđena lica imaju pravo na molbu za uslovni otpust nakon izdržane polovine kazne, s tim da je to rano", rekao je Dunjić novinarima nakon posjete Kazneno-popravnom zavodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << /KPZ/ Banjljaluka i Odjeljenju vaspitno-popravnog doma za maloljetnike.

On je rekao da je KPZ Banjaluka jedna od vodećih u Srpskoj po uslovima za izdržavanje zatvorske kazne, jer ispunjava sve evropske standarde u tom pogledu, ističući da su ukupni kapaciteti u ovoj ustanovi 410 osuđenih lica, dok se na izdržavanju kazne trenutno nalazi 310 osuđenih lica.

"KPZ Banjaluka nema problema sa smještajem osuđenih lica", istakao je Dunjić.

On je rekao da se u Odjeljenju vaspitno-popravnog doma za maloljetnike trenutno nalazi 13 lica.

Dunjić je podsjetio da je u posljednjih pet godina Vlada Srpske uložila oko četiri miliona KM na poboljšanju uslova za smještaj osuđenih lica u KPZ Banjaluka.

"Uradili smo spoljno obezbjeđenje sa karaulama na zidovima, izgradili savremenu prijavnicu, proširili kapacitete paviljona za smještaj osuđenih lica nadogradnjom jednog sprata i rekonstrukcijom postojećeg objekta, rekonstruisali prostorije prijemno-otpusnog odjeljenja, dok još traju radovi na rekonstrukciji", pojasnio je Dunjić.

Direktor KPZ Banjaluka Radenko Vujasin rekao je novinarima da će za 45 dana biti okončani svi radovi na proširenju zatvorskih kapaciteta za smještaj 100 osuđenih i pritvorenih lica.

Vujasin je rekao da je stanje bezbjednosti u ovoj ustanovi na zadovoljavajućem nivou, objekti su najvećim dijelom rekonstruisani, zaključujući da je KPZ Banjaluka respektabilna ustanova evropskih standarda.

Veselin Simić /21/ iz Teslića, koji se zbog krađe već osam mjeseci nalazi u Odjeljenju vaspitno-popravnog doma za maloljetnike KPZ Banjaluka, rekao je novinarima da mu je boravak u ovoj ustanovi pomogao da shvati da je ono što je radio bilo pogrešno i da se tome više ne vraća.

On je rekao da se u slobodno vrijeme u ovoj ustanovi bavi hobijem crtanjem, a u međuvremenu završava treći razred ugostiteljske škole. "Kada izađem očekujem da ću se zaposliti i nastaviti normalan život", rekao je Simić.

Rukovodstvo Boračke organizacije /BORS/ Republike Srpske nedavno je posjetilo KPZ Banjaluka i KPZ Foča sa zahtjevom da srpski osuđenici za ratne zločine nakon odslužene dvije trećine kazne zatvora po uzoru na Haški tribunal budu pušteni na slobodu.

Ministar pravde Srpske Anton Kasipović otkazao je za danas najavljenu posjetu KPZ Banjaluka zbog ranije preuzetih obaveza.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.