Nema izveštaja o plagijatu

Izvor: Studio B, 28.Feb.2015, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema izveštaja o plagijatu

Komisija za ispitivanje navoda o plagijatu u doktorskoj disertaciji Aleksandra Šapića obustavila je rad nezadovoljna, jer su rezultati njenog preliminarnog izveštaja razmatrani na sednici Senata i komentarisani u medijima.

Saopštenje   Rektorata Univerziteta "Union", objavila je  beogradska Politika.

 

"Šanse da se postupak ispitivanja navoda o plagijatunastavi veoma su male", naveo je rektor Zlatko Stefanović.

 

Univerzitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je, kako kaže Stefanović, veoma teško pronašao članove koji su prihvatili ovaj posao. Senat može da formira novi tim stručnjaka koji bi se bavio Šapićevim doktoratom, ali to je gotovo neizvodljivo.

 

Rektor je u saopštenju naveo da nema ništa sporno u tome što je Senat razmatrao rad komisije, jer su je oni angažovali. Komisija, kako kaže Stefanović, nije formirana kao tajna, niti će rezultati njenog rada biti tajna za javnost.

 

"Jedan od članova komisije dostavio je preliminarni izveštaj koji navodi na sumnju da ispitivanje navoda o plagijatu nije obavio nepristrasno ", naveo je rektor u poslednjem obraćanju javnosti.

 

Komisija u čijem su sastavu bili docent dr Miodrag Koprivica, profesorka dr Neva Maher i profesor dr Hasan Hanić, podelila je posao, pa je svaki od članova bio u obavezi da oceni po jedan deo disertacije.

 

U preliminarnom izveštaju dr Koprivica je našao da postoji 73 odsto preuzetog teksta bez navođenja izvora, a profesorka Maher da je preuzeto 66 odsto materijala. Profesor Hanić je, kako stoji u saopštenju rektora ovog univerziteta, našao samo 0,4 odsto preuzimanja.

 

Sekretarijat univerziteta je zaključio da je u delu kojim se bavio dr Hanić bilo znatno više preuzimanja, pa je rektor predložio da se umesto Hanića imenuje novi član komisije. Ovaj predlog nije naišao na podršku većine u Senatu i Hanić nije razrešen dužnosti.

 

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.