Izvor: Nezavisne Novine, 24.Maj.2017, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nelegalni prevoznici voze i preko granice

BANJALUKA - Pored velikih problema koje u BiH prave divlji prevoznici, posljednjih godina ova nelojalna konkurencija krade i inostrane linije onima koji imaju registrovanu djelatnost.

"Mi smo u prošloj godini izdali 30 prekršajnih naloga licima za koja je utvrđeno da su vršila neregistrovanu djelatnost međunarodnog prevoza putnika i pokrenuli 10 prekršajnih postupaka protiv istih pred nadležnim sudovima", kazao je Danislav Drašković, glavni republički saobraćajni >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << inspektor.

Ipak, nakon pojačanog djelovanja Inspekcije na teritoriji RS, uočeno je da su se nelegalni prevoznici snašli i promijenili režim kretanja u pravcu FBiH.

"Naši inspektori su prekidali započete vožnje, a putnike upućivali na vozila javnog prevoza koja legalno saobraćaju u započetom pravcu putovanja. Posada nelegalnog prevoznika privođena je dežurnom sudiji za prekršaje i zadržavana kako bi se onemogućilo da nakon izricanja kazne nastavi sa daljim prevozom putnika. Ali zbog gorenavedenog neophodno je da se aktivnije angažuju i nadležne inspekcije FBiH i Inspekcija Ministarstva transporta i komunikacija BiH", kaže Drašković.

Iz Inspektorata navode da je radom na terenu utvrđeno da se nelegalan međunarodni prevoz obavlja najčešće kombi vozilima stranih tablica, pa čak i iznajmljenim vozilima, u najvećem broju slučajeva iz Srbije.

"Trase nelegalnog međunarodnog prevoza putnika najčešće su na pravcima prema Srbiji i zemljama zapadne Evrope. Naglašavam da je neophodno da se aktivnije uključe granične službe, koji imaju nadzor 24 sata i jednostavnim praćenjem prekograničnog kretanja lica mogu doći do saznanja o nelegalnom prevozu. Naravno, tu svoj dio moraju odraditi  i nadležne službe u zemljama preko čije teritorije se vrši prevoz", govori Drašković.

Republički inspektorat je prethodnih godina bio lišen mogućnosti nadzora u oblasti međunarodnog prevoza lica, jer je ova nadležnost, kako kažu, neustavno prenesena na državni nivo, gdje je Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu definisano da inspekcijski nadzor u ovoj oblasti vrši Inspekcija Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

"Uz veliko zalaganje Inspektorata, izmjenama Zakona o inspekcijama u RS iz juna 2016. vraćena nam je ova nadležnost, čime su uspostavljeni zakonski preduslovi za nadzor u oblasti međunarodnog prevoza lica. Postojanje inspekcijskih službi u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH nije mnogo uradilo na rješavanju ovog problema, a iz razloga manjkavosti i ograničenja koja postoje u zakonu, na koja smo u više navrata ukazivali. Pored zakonskih nedostataka, evidentno je da ne postoji koordinacija navedenog ministarstva i drugih organa BiH", kaže on.

Neregistrovani prevoznici gase autobusku stanicu  u Palama

Preduzeće "Stanišić", u čijem je vlasništvu autobuska stanica u Palama, obustaviće rad danas i 30. maja jer nadležne institucije nisu preduzele potrebne mjere da budu spriječene nezakonitosti u oblasti drumskog prevoza putnika, koje se najviše odnose na pojavu neregistrovanih prevoznika, saopštili su iz ovog preduzeća.

"Posebno nas zabrinjava činjenica da nas, nakon obustave rada u aprilu u znak upozorenja na eskalaciju nezakonitosti u ovoj grani privrede, nije niko kontaktirao od institucija kojima smo se obratili za pomoć u rješavanju ovog problema", ističe se u saopštenju.

Preduzeće "Stanišić" najavljuje da će, ukoliko se ne poboljša situacija na terenu, istrajati u odluci da prekine rad autobuske stranice u Palama od 1. septembra. Njegoš Poljaković, direktor preduzeća "Stanišić", upozorio je tada da problem neregularnog drumskog prevoza putnika nije samo problem sarajevsko-romanijske regije, već je prisutan na području cijele BiH.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.