Neke državne firme moraju biti likvidirane

Izvor: Kurir, 04.Sep.2015, 04:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neke državne firme moraju biti likvidirane

Imate na stotine državnih kompanija koje ne spadaju u javni sektor i veliko su opterećenje za budžet, ukazala Goldštajnova

BEOGRAD - Direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn izjavila je juče da su početni napori na reformama u Srbiji dali rezultat, ali i istakla da državna preduzeća nisu javni sektor i da neka od njih i ne treba da postoje.

- U Srbiji imamo na stotine državnih preduzeća koja zaista ne spadaju u javni sektor jer ne proizvode >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mnogo i velika su opterećenja za budžet i odvlače sredstva od nekih visokokvalitetnih usluga, kao što su zdravstvo i obrazovanje. To je problem koji se mora rešiti i sredstva upumpati u privatni sektor, gde će se bolje iskoristiti - istakla je Goldštajnova.

Prema njenim rečima, neka od državnih preduzeća za koja se utvrdi da nisu ekonomski rentabilna „moraju biti likvidirana“ ili, ako postoji potencijal da se privatizuju, da pređu u privatni sektor, gde mogu efikasnije da posluju.

- Ono što je veći problem su komunalna preduzeća, javna preduzeća, poput EPS, „Srbijagasa“ i „Železnica“, tu postoje legitimni razlozi da ostanu u državnoj svojini, ali vrlo često ne pružaju rentabilne i kvalitetne usluge - kaže ona.

Do kraja meseca očekuje se analiza Svetske banke o 100 institucija o broju zaposlenih.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.