Ne verujem u rešenje sukoba u UKR

Izvor: B92, 07.Mar.2015, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne verujem u rešenje sukoba u UKR"

Zamenik američkog državnog sekretara Antoni Blinken rekao je da ne veruje u vojno rešenje ukrajinskog sukoba.

On je, međutim, upozorio da će pritisak da se naoruža Ukrajina porasti ako se nastavi agresija proruskih snaga.

Blinken je u izjavi nemačkom radiju DLF rekao da SAD već rade na snabdevanju Kijeva neubojitom opremom, uključujući pancirne prsluke, naočari za noćno osmatranje i druga sredstva, što je pomoć vredna 130 miliona dolara.

"Ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ako se agresija nastavi, mislim da će biti sve veći i veći pritisak da im pošaljemo i druga sredstva da se zaštite", istakao je on.

Dok se obe strane u ukrajinskom sukobu međusobno optužuju za kršenje primirja, američki predsednik Barak Obama i evropski lideri razmatraju sledeće korake u nastojanju da okončaju konflikt koji je dosad odneo 6.000 života.

Američki i evropski zvaničnici su zabrinuti da bi slanje oružja Kijevu moglo da izazove eskalaciju sukoba i da bi ih uvelo u rat preko posrednika sa Rusijom, piše Rojters.

Međutim, neki američki senatori vrše pritisak na Obamu da SAD pošalju oružje Kijevu.

Blinken je rekao da ne veruje da je moguće vojno rešenje i da naglasak mora biti na diplomatskim naporima.

"Sigurno je istina da ako bi neko od nas snabdeo Ukrajinu oružjem Rusija bi na to odgovorila dvostruko, trostruko ili četvorostruko više", rekao je on.

Važno je, kako je naveo, imati u vidu da Ukrajinci treba da budu u stanju sami da se odbrane i mi ćemo pružiti Ukrajini značajnu bezbednosnu, odbrambenu, neubojitu pomoć, da to može da uradi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.