Ne skrećite pogled od beskućnika

Izvor: Vesti-online.com, 25.Nov.2015, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne skrećite pogled od beskućnika

Posle 15 godina pauze Žarko Laušević (55) vraća se na veliko platno ulogom Mome u filmu "Smrdljiva bajka" u režiji Miroslava Momčilovića. Uoči premijere ovog ostvarenja upriličena je projekcija i konferencija za novinare, a glavna zvezda bio je, naravno, Laušević, koji je specijalno zbog premijere doputovao iz Amerike. Upitan kakav je osećaj ponovo biti pred filmskim kamerama posle 15 godina, Laušević se samo nasmešio.

- Pa, nije bilo teško. Pre snimanja čitava >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << glumačka ekipa pripremala se na probama koje su mnogo olakšale čitav posao. Jelena Đokić bila je sjajna partnerka, prisećao sam se nekih starih stvari i otkrivao nove, divne partnere, glumce s kojima sam se ranijih godina viđao po nekim našim filmovima koje volim da gledam - rekao je Žarko Laušević.

Šta vas je privuklo u liku beskućnika Mome?

- Prvo mi se činilo da taj lik nema veze sa mojim životom. Privukla me je ta neka udaljenost od ličnog iskustva. U toku rada neminovno sam sve upoređivao sa ličnim iskustvom. Nisam nikad bio arogantan prema toj populaciji, a sad bih, čini mi se, pokušao da budem još nežniji. Ovim filmom svetu ćemo, makar nakratko, skrenuti pogled na njih. Od te periferije života stalno odvraćamo pogled. Ne želimo da naša deca to vide, bojimo se i sami da ne doživimo neku neprijatnost. Odlučili smo da budemo deo priče koja će nešto da kaže o toj velikoj margini, ne samo društva u Srbiji. To je problem koji je univerzalan.

Šta planirate posle ovog filma?

- To su neke stvari koje ne zavise od mene. One će se dogoditi, ako bude trebalo. Ako ne, i to je dobro. Gluma je moj zanat i to je nešto što je dugo bio deo onoga što sam najviše voleo u životu i s tom idejom sam prišao radu na filmu "Smrdljiva bajka".

* Pogledajte Lauševića u filmu "Smrdljiva bajka"

* VIDEO: Ovako izgleda Žarko Laušević u novom filmu

* Laušević: Odricanje domovine je bilo najteže

Jelena Đokić je istakla da je uloga odbačene žene fenomenalan izazov.

- Ovo je melodrama sa komičnim elementima, ali mislim da je osim te ljubavi u filmu meni važno buđenje ljudskosti, buđenje čoveka u čoveku. Dok smo snimali scenu u Knez Mihailovoj ulici onako prljavi dok su kamere bile uključene svi su bili srdačni prema nama, majka je dala da dodirujemo njeno dete, jedna gospođa nam je udelila novac. Čim su se kamere ugasile sve je bilo potpuno drugačije. Prolaznici su potpuno drugačije reagovali, ne znajući da je na jednoj zgradi postavljena kamera. Tih dana nokti su mi bili crni, kosa sva zapetljana, tako da je bilo malo teže sve dovesti u red pred predstave koje sam igrala u pozorištu - kaže Jelena Đokić.

Film "Smrdljiva bajka" je ljubavna priča o Momi i Emi, koji se zaljubljuju, počinju da žive u potpunoj nemaštini. Ali, to što nemaju ništa ne smeta im da jedno drugome ulepšavaju dane. Nakon venčanja odlaze na medeni mesec i pronalaze ostavljenu bebu pored kontejnera, posle čega nastavljaju porodični život utroje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.