Ne popušta ni AKS ni Ministarstvo

Izvor: B92, 22.Dec.2014, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne popušta ni AKS ni Ministarstvo

Predstavnici AKS i Ministarstva pravde nastaviće sutra pregovore, a nijedna strana ne odstupa od svojih stavova s početka.

Ministarstvo pravde će i dalje imati stav kao na početku pregovora s predstavnicima Advokatske komore Srbije, a ako želimo da pronađemo rešenje, ono mora biti kompromisno, izjavio je večeras u Čačku ministar pravde Nikola Selaković.

Prema rečima Selakovića, ono što su predstavnici advokature nedvosmisleno rekli na poslednjem sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jeste da ukoliko se ne razmatra mogućnost ukidanja solemnizacije javnobeležničkog zapisa kod ugovora o prometu nekretnina i ostanka isključivo overe samih potpisa kao nečega što će raditi javni beležnici, oni nemaju o čemu da razgovaraju.

"Takva pozicija ne doprinosi nalaženju rešenja i nije dobra", naveo je Selaković.

Skupština Advokatske komore Srbije odlučila je ranije danas da se nastavi protest advokata s obustavom rada u celoj Srbiji s neizmenjenim zahtevima - za izmenu Zakona o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde

"Razgovori vođeni protekle sedmice su bili vezani za pitanja oko izvesne promene zakona, ali nisu bili inkluzivni, jer AK nije prihvatila da u tim pregovorima učestvuju i predstavnici Javno beležničke komore", rekao je Selaković.

"Danas sam drugi put zaredom dobio pismo predstavnika Javno-beležničke komore koji je tražio da budu uključeni u ove razgovore, a sa druge strane, ne bih rekao da smo bili na pragu kompromisnog rešenja. Ministarstvo pravde je pomoglo da se dođe do rešenja kada su u pitanju paušalne poreske obaveze advokata, napravilo veliki korak u javnom beležništvu i prometu nepokretnosti", naveo je ministar.

Iako će sutra biti nastavljeni razgovori, Selaković je pitao koji su to ustupci koje je napravila AK.

"Ako se ide na kompromisno rešenje, obe strane u razgovoru treba da se odreknu pojedinih zahteva i naprave kompromis u interesu građana", istakao je Selaković.

On je podsetio da je u pregovorima, pored Ministarstva, učestvovala i tročlana delegacija međunarodne Organizacije advokata iz Mađarske, s predstavnicima AKS i da su se svi saglasili da je trebalo da ti razgovori imaju dva cilja.

Prvi je bio da se definišu teme oko kojih treba razmatrati izmene određenih zakona, drugi vremenski okvir uz dva načela - da razgovori budu inkluzivni i okupe sve strane vezane za zakon, i drugi - da rešenje mora biti kompromisno.

Selaković je još jednom najstrože osudio demoliranje kuće članice pregovaračkog tima AKS Tanje Arsić i zatražio da državni organi reaguju.

"Apsolutno, kao i u slučaju drugog građanina, ali neko ovaj događaj povezuje sa tim jer je ona član radne grupe sa Ministarstvom pravde, što je neprihvatljivo", zaključio je Selaković.

Predsednik Komore javnih beležnika Miodrag Đukanović izjavio je da je podnet još jedan zahtev Ministarstvu pravde Srbije da uključi beležnike u pregovore sa advokaturom oko izmene Zakona o javnom beležništvu.

"Stav je javnobeležničke Komore da je svaka izmena Zakona bez učešća javnih beležnika, neprihvatljiva i za Komoru i za javne beležnike", rekao je Đukanović Tanjugu.

Učešće javnih beležnika u pregovorima oko izmene Zakona o javnom beležništvu bi u značajnoj meri doprinelo u bržem i efikasnijem rešenju u interesu građana Srbije, naglasio je on.

Đukanović je napomenuo da je nesumnjivo da je demokratska i civilizacijska tekovina da u izmenama zakona učestvuje delatnost na koju se zakon odnosi.

"Zamislite situaciju da u izmenama zakona o advokaturi ne učestvuju advokati", zaključio je predsednik Komore javnih beležnika.

Predstavnici Ministarstva pravde i Advokatske komore Srbije koji čine stručni tim sastaće se sutra radi pronalaženja rešenja povodom protesta advokata i njihovih zahteva, saopštilo je resorno ministarstvo.

Sastanak će se održati u prostorijama Ministarstva pravde sa početkom u 11 časova.

Stručni tim AKS čine predsednica Advokatske komore Čačka Jasmina Milutinović, Mirjana Jovanović Tomić i Tanja Arsić iz Advokatske komore Vojvodine.

Ministarstvo pravde na sastanku će predstavljati pomoćnici ministra pravde Čedomir Backović i Nela Kuburović, kao i direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.