Ne mogu da dobiju platu jer su im ukinuli zanimanja

Izvor: Radio 021, 05.Okt.2015, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne mogu da dobiju platu jer su im ukinuli zanimanja

Traktoristi, štalari, magacioneri, majstori koji održavaju mehanizaciju, iako vredno rade na školskim imanjima, prema novim prosvetnim pravilima ne bi trebalo da prime platu, jer je njihova zanimanja neko zaboravio da pomene u novom Pravilniku o finansiranju srednjih škola.

Ovaj dokument, koji je već menjan, moraće zato još jednom da pretrpi izmene i prosvetari se nadaju da će to da bude već narednih dana. Predstavnici sindikata i Ministarstva prosvete dogovorili su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da izmene pravilnik u delu koji se tiče specifičnih radnih mesta, koja su izostavljena postojećom verzijom.

"Dogovoreno je da sve škole koje imaju specifične potrebe, svoje zahteve upute Ministarstvu prosvete. Situacija na terenu je neodrživa. Direktori ne znaju kako da isplate pojedine plate. Mnoge poljoprivredne škole imaju ogromna imanja i mnogo stoke i o tome moraju da brinu radnici, kojima pak ne mogu plate da budu isplaćene jer ministarstvo ne prepoznaje njihova zanimanja", kaže Ranko Hrnjaz iz Sindikata radnika u prosveti.

Sa njim se slaže i Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika. "Kada budu unete nove ispravke, mislim da će to biti treća verzija pravilnika o finansiranju srednjih škola i četvrta za osnovne škole, a sve objavljene u poslednjih nekoliko meseci", kaže ona. "Na ovaj problem koji se sada rešava ukazivali smo odavno. Sporno je i to što je uvedeno plaćanje nastavnika prema broju radnih nedelja. Nadam se da će se to izmeniti da ne bi oni koji predaju maturantima do juna primili punu platu, a kasnije manju jer nemaju časove."

Ovaj sporni Pravilnik inače ne prepoznaje škole manje od 16 učenika, a takvih je u Srbiji oko 1.000. Pa tako škole koje imaju pet, šest odeljenja nemaju pravo na pomoćnika direktora, iako je on zadužen za ta seoska odeljenja. Stoga se dešava da matična škola sa 50-60 učenika ima pomoćnika direktora, dok produžna seoska škola sa 1.000 đaka nema.

Pored ovih u postojećem Pravilniku postoje i brojne druge nelogičnosti, te se stručnjaci nadaju da će se problemi ovim poslednjim izmenama konačno rešiti.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Propis ukinuo plate u zanatskim školama

Izvor: Večernje novosti, 05.Okt.2015

TRAKTORISTI, štalari, magacioneri, majstori koji održavaju mehanizaciju, iako vredno rade na školskim imanjima, prema novim prosvetnim pravilima ne bi trebalo da prime platu. Njihova radna mesta neko je zaboravio da pomene u novom Pravilniku o finansiranju srednjih škola. Ovaj dokument, koji je već...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.