Ne kupujte im patike i papuče! Kako izabrati letnju obuću za decu

Izvor: Kurir, 04.Jul.2015, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne kupujte im patike i papuče! Kako izabrati letnju obuću za decu

Deca u prvim godinama formiraju šemu hoda koju zadržavaju tokom života i bilo koju nepravilnost nastalu tada, teško možemo da ispravimo kasnije. Zato je veoma važno napraviti dobar izbor obuće

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Yumama.com

Stopala su jako važna jer nam omogućavaju kretanje bez koga je teško zamisliti normalan život. Izuzetno su složena, sa velikim brojem kostiju, zglobova, mišića i ligamenata povezanih u veoma osetljiv mehanizam. Ogroman broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << znojnih žlezda je takođe u stopalima preko kojih se oslobađamo toksima i njihov neometan rad tokom čitave godine, a naročito leti, ima veliki uticaj na naše zdravlje. Sve ove funkcije stopala govore o značaju izbora obuće.

Sa posebnom pažnjom treba birati obuću za malu decu do tri godine kod koje mišići i ligamenti nisu u potpunosti formirani kao i sistem za termoregulaciju.

Birajte prirodne materijale

Nošenje patika i plitke obuće za malu decu se nikako ne preporučuje kako ne bi došlo do neravnomernog opterećenja stopala i kolena, jer su to još uvek mekane strukture podložne deformitetima. Prsti naravno mogu da budu slobodni, odnosno dete treba da nosi sandale kako ne bi došlo do pregrejavanja koje može da dovede do povećanja telesne temperature. Najbolje je da obuća bude od prirodnog materijala kako bi upijala znoj i omogućavala normalno provetravanje. Pored kože to može da bude platno, pluta ili nešto slično.

Papuče nisu za decu

Za decu do završetka rasta nikako se ne preporučuje nošenje papuča jer njihovi mišići i ligamenti nisu dovoljno zreli da podižu papuče pri hodu, pa ih deca, povlačeći stopala na unutra, drže na nogama da im ne spadnu. Dovoljno je mesec dana nošenja papuča da dete formira nepravilnu šemu hoda koju će zadržati i kada počne ponovo da nosi cipele na jesen.

Anatomska obuća sprečava deformitete

Često se događa da deca u razvoju, iako nisu rođena sa ravnim stopalima ili spuštenim svodovima, steknu ovaj deformitet zbog loše obuće ili nošenja papuča tokom leta. Nagli rast stopala takođe doprinosi pojavi deformiteta na šta ne možemo da utičemo ali na izbor obuće možemo i zato je treba pažljivo birati. U prodavnicama se mogu naći sandale sa anatomski oblikovanim ulošcima što će sprečiti oslanjanje na unutrašnje delove stopala, a kaiševi će omogućiti oslonac peta-prsti pri hodu.

Obuća za vodu

Plastične sandale za vodu su dobra zaštita za osetljiva dečja stopala od vrelog peska i ježeva u moru, ali ih treba koristiti samo za to, nikako ne treba da budu obuća za čitav dan. Voda, šljunak, pesak, trava su idealne podloge za stimulaciju mišića stopala i pravilno formiranje svodova. Zato treba iskoristiti svaku priliku za hodanje bosim nogam u ovim uslovima. Nenaviknuta da hodaju bez obuće deca će se verovatno buniti u prvom momentu ali će se i brzo privići  kada osete slobodu pokreta bosim nogama. Leto i boravak u prirodi su prilika da se oslobodimo svih pritisaka pa i obuće što svakako treba iskoristiti.

Sa sajta Yumama.com preporučujemo još:

Korekcija ravnih stopala kod dece (VIDEO)

Da, moje dete spava sa mnom! Ne, nije me briga šta vi mislite o tome!

Zdravlje dece: Razvoj stopala od rođenja do treće godine

Potresna ispovest: Moj sin je izgubio život na najbezbednijem mestu na svetu

"Moja beba hoće da hoda": Štetne posledice preranog postavljanja na noge

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.