Ne bacajte stare začine, iskoristite ih

Izvor: Vesti-online.com, 08.Feb.2016, 07:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne bacajte stare začine, iskoristite ih

Začini koji stoje duže nego što bi trebalo imaju slabiji miris i ukus, ali to ne znači da ćete se razboleti ako ih slučajno stavite u jelo i pojedete.

Rok trajanja začina varira, ali bi se moglo reći da, u proseku, mleveni začini traju dve do tri godine, a celi (nesamleveni) od tri do četiri godine. Najbolji način da procenite kakvi su začini je da proverite boju i miris. Ako je boja izbledela, a miris oslabio, ne bi trebalo da ih koristite za kuvanje. Ali ima drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << korisnih načina da ih upotrebite.

Zrnasta tekstura mlevenog bibera ili karanfilića u domaćem sapunu delovaće kao blagi piling.

Biber ili ljute papričice su odlične za zaštitu lukovica od različitih štetočina. Jednostavno pospite začine po lukovici ili po zemlji oko nje. Crni biber se posebno preporučuje protiv mrava - oteraće ih njegov miris. Ako koristite starije začine, budite izdašni. Cimet se koristi protiv gljivica, posebno za sadnice i kućne biljke. Pomešajte cimet i toplu vodu i sipajte ovu mešavinu u flašicu sa raspršivačem.

Pomešajte vodu i začine i dobićete lepu paletu boja kojima možete da slikate sa decom. Možete da budete sigurni da su te boje prirodne i da nisu štetne!

Čak i ako začin ne miriše jako kao nekad, zagrevanjem će pustiti poslednje ostatke ulja. Zagrejte vodu i dodajte začine koje imate i volite - cimet, karanfilić, đumbir. Napravite kombinaciju po želji. Takođe, možete dodati i koru limuna ili pomorandže. Sipajte ih u manje posudice i poređajte ih po sobama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.