Nauka u krilu politike

Izvor: Vesti-online.com, 26.Apr.2015, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka u krilu politike

U regionu su nauka i obrazovanje svedeni na prosjački štap. Naučnici u Hrvatskoj i Srbiji sve češće upozoravaju da se u istraživački i naučni rad ulaže sve manje.

Hrvatska Udruga Mreža mladih znanstvenika (MLAZ) sprovela je veliku anketu među 1.200 svojih kolega o položaju mladih naučnika u Hrvatskoj, a rezultati ispitivanja su poražavajući.

Preko 80 odsto ispitanika izjavljuje da se naučnim radom bavi u slobodno vreme, bez ikakvog dodatnog honorara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
U Srbiji svakog meseca naučnici moraju praktično da prose svoje honorare. U 2015. godini za nauku je iz hrvatskog budžeta odvojeno 96 miliona evra. Iz budžeta za 2015. godinu Srbija je za nauku izdvojila 138 miliona evra, što je 102 puta manje od sredstava koje odvaja Austrija. Samo američka NASA dobila je budžet za 2015. u iznosu od 18 milijardi dolara!

Srbija se zadužila da bi pokrenula naučne institucije, ali je malo uradila. Ukupno 305 miliona evra stranih kredita uzela je 2010. godine za nauku da bi do 2015. godine oživela naučne centre, pokrenula istraživanja...

Međutim, tek prošle godine stigli su kompjuteri u institute i na fakultete. Ali, ne i monitori i tastature! Pa su naučnici čekali još nekoliko meseci da bi mogli da koriste pristigle kompjutere.

U BiH je situacija još gora, a slikovit je primer tuzlanskog kantona gde je za nauku izdvojeno 24.000, a za rad političkih stranaka skoro 400.000 maraka!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.